Японската автомобилна компания Nissan Motor Co. и френският автомобилен производител Renault SA са във финалната фаза на договаряне на сделка за предоговаряне на условията на двустранния съюз, пише японския вестник Yomiuri.

Страните са във заключителни дискусии за намаляване на дела на Renault в Nissan и инвестициите на японската компания в бизнеса с електрически превозни средства на Renault. Очаква се двете страни да приключат преговорите този месец, преди споразумението да бъде официално обявено.

Renault иска да изравни дяловете си с Nissan в японския гигант

Renault иска да изравни дяловете си с Nissan в японския гигант

Френската компания иска да прехвърли 28% от своя дял в японската компания на тръст

Френските власти вече обещаха на Nissan да подкрепят преразглеждането на условията на алианса, като в резултат на споразуменията Renault постепенно ще намали дела си в Nissan до 15%. В момента френската компания притежава 43% от акциите на Nissan. Японският автомобилен производител от своя страна притежава 15% дял в Renault. Неравните дялове на Renault и Nissan един спрямо друг алианса често се превръщаха в проблемен въпрос за ръководството на Nissan.

Nissan все още не е решил колко да инвестира в автомобилния бизнес на Renault, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с въпроса.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар и изпълнителният директор Лука де Мео се очаква да присъстват лично на предстоящата среща на оперативния борд на алианса в Япония по-късно този месец. След това бордът на директорите на Nissan трябва официално да одобри споразумението, преди да бъде обявено публично, каза източникът.

Renault, Nissan и Mitsubishi ще произвеждат заедно електромобили за €23 милиарда

Renault, Nissan и Mitsubishi ще произвеждат заедно електромобили за €23 милиарда

Алиансът иска да продаде 35 чисто нови модела електрически автомобила до 2030-а година и за целта ще утрои инвестициите си

Алиансът Renault-Nissan е създаден през 1999 г., а Mitsubishi се присъединява през 2016 година. Заедно трите компании произвеждат над 10% от всички автомобили в света. Между партньорите от време на време възникваше напрежение, което се засили след ареста на бившия шеф на алианса Карлос Гон, припомня finmarket.ru.

Освен това Nissan изрази загриженост относно увеличаването на дела на френското правителство в Renault, чрез което властите биха могли да повлияят на решенията в японската компания.

Акциите на Nissan поскъпнаха с 2,7% по време на търговията в Токио във вторник.