От ден първи на авиошоуто в Париж, което е най-голямото събитие за индустрията всяка година, американският производител Boeing не е обявил нито една нова сделка.

От друга страна неговият конкурент - европейската Airbus, е успял да подпише поръчки и опции за 123 самолета, показват данните на консултантската фирма IBA.iQ.

Пред CNBC главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург е коментирал, че този път авиошоуто вероятно няма да донесе поръчки за производителя.

По неговите думи обаче то ще помогне за връщането на доверието на клиентите и доставчиците на американската компания след забраните за полети с катастрофиралия модел 737 Max.

"Ние ще го върнем обратно във въздуха, когато сме убедени, че е сигурен - това е най-важното нещо, което трябва да обясним тук", посочва Мюленбург.

Междувременно Airbus се опитва да се възползва максимално от ситуацията, в която се намира американския ѝ конкурент. Компанията представи нов голям самолет A321XLR.

Още в понеделник тя сключи сделка с Air Lease Corporation за 100 самолета, включително и за новия модел, на обща стойност от 11 милиарда долара. Освен тях производителят е спечелил още няколко такива за над 20 самолета.