Телекомуникационните компании T-Mobile US и Sprint Corp се сливат в сделка за 26 млрд. долара. Двете компании са убедени, че ще спечелят доверието на скептичните регулатори, защото сливането ще създаде хиляди работни места и ще помогне на САЩ да изпревари Китай в създаването на мобилни мрежи от ново поколение (5G).

Споразумението слага край на 4-годишните разговори между два от водещите американски безжични оператори, подготвяйки създаването на компания със 127 млн. потребители, която ще бъде огромен конкурент на първите два играча в бранша - Verizon (116 млн. клиенти) и AT & T (93 млн. клиенти).

САЩ блокира поглъщането на Time Warner от AT&T

САЩ блокира сделката за собственика на bTV

Сливането ще ощети потребителите и ще навреди на конкуренцията

Регулаторите в САЩ, които оспориха в съда опита на AT & T да купи медийния гигант Time Warner за 85 млрд. долара, ще очакват T-Mobile и Sprint да определят цените на комбинираните им безжични предложения.

Лидер в телекомуникациите

Сливането ще създаде мрежата с най-висок капацитет в САЩ, ще намали цените, ще създаде работни места и ще подобри обслужването в селските райони, каза Джон Лeджър, изпълнителен директор на T-Mobile, който ще оглави и новата компания.

Комбинираната компания, която ще бъде наречена T-Mobile, ще има пазарна стойност над 80 млрд. долара. Тя ще инвестира 40 млрд. долара през следващите 3 години, за да обнови мрежите си, ще развива безжичните 5G технологии, за да осигури необходимите скорости за захранване на дрони и самоуправляващи се автомобили.

Втори провал на едно от най-големите сливания в САЩ за годината

Втори провал на едно от най-големите сливания в САЩ за годината

Sprint и T-Mobile прекратиха разговорите

Двете компании желаят да приключат сделката през първата половина на 2019 г. - амбициозна цел, предвид очакваната интензивната регулаторна проверка в САЩ, на която ще бъде подложена тя. Сливането не уврежда конкуренцията, защото пазарът в САЩ е достатъчно наситен.

Сделката се очаква да доведе до по-ниски цени както при новата компания, така и при конкурентите й като AT & T и Verizon, както и Comcast. Тя ще провокира съперниците й на пазара да ускорят инвестициите си.

Надпревара към 5G

САЩ изостават от Китай и Южна Корея в подготовката за 5G. Сеул вече демонстрира технологията по време на Зимната Олимпиада в Пьонгчан, а властите в Пекин стартираха план за разгръщане на 5G до 2020 г., като трима доставчици се ангажираха да спазят този срок.

Дори и комбинирайки се, Sprint и T-Mobile все още са много далеч от Verizon и AT & T в подобряването на мрежите си, за да осигурят следващото поколение 5G безжична технология. Бюджетът на комбинираното дружество за инвестиции в 5G ще бъде по-малък от този на Verizon или AT & T.

Въпреки това, те се надяват сделката да им осигури повече възможности за участие в търг за спектър за разработване на 5G в края на есента.