113 милиона души ще станат част средната класа в световен мащаб през 2024 г. Всяка година над 100 милиона души влизат в средната класа.

Според определение на World Data Lab хора от средната класа са тези, които харчат най-малко 12 долара на ден (измерено по паритета на покупателната способност за 2017 г.).

В кои региони най-много хора ще влязат в средната класа през 2024 г.

Според World Data Lab 113 милиона души да се присъединят към световната средна класа през 2024 г., като най-много от тях ще са с произход от Азия. Континентът ще допринесе с 81% от тези, които ще бъдат в средната класа през 2024 г.

Регион

Нови потребители в средна класа 

(милиона)

Азия

91

Африка

10

Латинска Америка

6

 Останалата част от света

5

Ето от кои държави ще дойдат 91 милиона нови потребители в средната класа през 2024 г.

Страна

Нови потребители 

(милиона)

Китай

31

Индия

33

Индонезия

5

Бангладеш

5

Виетнал

4

Пакистан

3

Филипини

2

Турция

1

Тайланд

1

Други

6

Китай и Индия се очаква да бъдат двата най-големи източници на нови потребители от средната класа през 2024 г. И двете страни имат голямо население, повишаващи се нива на доходи и сериозни нива на урбанизация.

Индонезия и Бангладеш също са сред държавите в списъка, като отт тях ще има по 5 милиона потребители, влизащи в средната класа. И двете страни имат нарастване на населението, което означава, че имат относително ниска средна възраст и нарастваща работна сила.

Голяма част от страните, включително Виетнам, Филипините и Тайланд са и едни от най-бързо развиващите се пазари за електронна търговия в света.

Африка

Египет и Нигерия са единствените страни от региона на Африка, които ще допринесат с над 1 милион потребители през 2024 г. И двете страни се характеризират с висок потенциал за растеж и раждаемост над средната за света.

Goldman Sachs прогнозира, че през 2075 г. Египет и Нигерия може да станат петата и седмата по големина икономики в света, изпреварвайки икономически лидери като Япония, Германия и Обединеното кралство.