Всяка четвърта европейска компания в Китай обмисля прехвърлянето на инвестициите си извън страната. Причината е тъй продължаващите мерки заради Covid пандемията, които не вещаят добри перспективите за втората по-големина икономика в света. Това става ясно от проучване, цитирано от Bloomberg.

Проучването е направено в края на април, когато Шанхай все още беше затворен. Данните показват, че 23% от компаниите, които участват в анкетата смятат да преместят текущите си или планирани инвестиции извън Китай според доклад, публикуван от Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

В сравнение с анкета от февруари, европейските компании в Китай, които мислят в посока оттегляне на активите, са двойно повече. В началото на годината това число е било 11%. 372 компании са дали отговорили в допитването през април, а 620 - в това от февруари.

Сред компаниите, обмислящи промяна в инвестициите, 16% казват, че гледат в посока Югоизточна Азия, а 18% в Азиатско-Тихоокеанския регион. Около 19% казват, че мислят да се преместят в Европа, 12% - Северна Америка, а 11% - Южна Азия.

Все пак в Китай някои ограничения вече отпаднаха и икономиката изглежда се възстановява. Индустриалното производство неочаквано се повиши през миналия месец, но разходите на потребителите и пазарът на имоти продължава да се свива.

Чуждестранните бизнеси са ударени сериозно от ограниченията. Индустриални компании например отчитат спад на печалбата от 16,2% от януари до април. В същото време държавните предприятия записаха ръст на печалбата от 13,9% през същия период.

Според доклада на Европейската камара почти 60% от анкетираните през април са понижили прогнозите за приходите си за тази година в резултат на ограниченията в страната заради мерките.

Според 78% бизнес средата в Китай е по-малко привлекателна.