Китай е втората най-голяма икономика в света след Щатите с размер на брутния вътрешен продукт (БВП) от 12,24 милиарда щатски долара към 2017 година.

Как обаче една от бедните азиатски държави през 50-те години на миналия век успява да се превърне в истински гигант за 6 десетилетия? Авторът на платформата Investopedia Ванеса Пейдж посочва, че отговорът е примерът, който Пекин взема от Съветския съюз по отношение на плановата икономика.

"С всеки 5-годишен план правителството подобряваше индустрията и услугите, които предлагаше страната, а в същото време работеше за либерализирането на икономиката", обяснява тя.

Авторът посочва и основните сектори, които допринасят за икономическото чудо на Китай:

Земеделие

То отговаря за около 9% от БВП. В сектора към 2013 година е заета една трета от цялата работна сила в страната, но се очаква този дял да падне до 9% до 2020 година. Основните култури, които се отглеждат там, са ориз и пшеница. Освен тях обаче там се произвеждат ядки, зеленчуци, цитрусови плодове, маслодайни култури, чай, кафе, царевица и тютюн.

Развитието на сектора изостава спрямо това в другите големи икономики заради обработването на малки отделни земеделски площи, проблемът с напояването им и липсата на модерна техника.

Индустрия

Като повечето държави, работили за развитието на икономиката си, първата стъпка на Пекин също е към изграждането на тежката промишленост. Днес страната е водеща в сектора, а пример за това е, че произвежда почти половината от стоманата в света.

Също така там се добиват въглища (3,68 милиарда тона през 2015 година), желязна руда (1,4 милиарда тона през 2015 година), петрол (214 милиона тона към 2015 година) и газ (124,3 милиарда кубични метра през 2015 година).

Производство

Китай е наричан още "Фабриката на света". Освен мощната текстилна индустрия, там добре развито е производството на компоненти за различни машини, на транспортни средства, потребителски стоки, електроника и храни.

Там няма много местни компании, които създават хартдуер и софтуер, но водещите чуждестранни лидери в света имат заводи там.

Автомобилната индустрия също е силно развита, като основната част от продукцията е за износ в Африка, Южна Америка, Близкия Изток и Русия.

Фармацевтична индустрия

Фармацевтичната индустрия в Китай се развива с бързи темпове през последните години. За 2015 година тя е нараснала с 10%, като страната е третият най-голям производител в световен мащаб.

Основните играчи на пазара са местните компании, но международни лидери, като Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis и AstraZeneca също имат присъствие там.