Администрацията на американския президент Джо Байдън внесе в Конгреса проекта за новия бюджет на САЩ за 2022 г., който е в размер на рекордните 6 трилиона долара. От него $800 милиарда са предвидени за по-безопасна околна среда. 250 милиона щатски долара ще бъдат преведени директно на Бюрото за безопасност и прилагане на околната среда. С тези пари трябва да бъдат извадени от експлоатация стари източници на електроенергия, замърсяващи сонди за нефт и да се инвестира в напредъка на чиста енергия.

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Най-големия бюджет от Втората световна война насам

През тази година ще бъдат отворени нови работни места в редица компании, развиващи дейност, свързана с възобновяемата енергия и с опазването на околната среда. Залага се и на подобряване на изследванията на нефтените разливи. 9 милиона долара ще бъдат инвестирани за създаване на основна програма в подкрепа на развитието на безопасна, стабилна и екологично отговорна вятърна индустрия.

"Желанието на президента Джо Байдън САЩ да отпусне този бюджет е ясна индикация за подкрепата на новата администрация за нашата мисия", коментира изпълнителният директор на Бюрото за безопасност и прилагане на околна среда Скот Мабри в изявление на организацията. "Този ​​бюджет ще ни позволи да продължим да осигуряваме адекватен надзор върху развитието на петрола, газа и възобновяемите енергийни източници и да гарантираме опазването на околната среда", добави Мабри.

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Но Поднебесната империя трябва да спре да инвестира във въглищни централи още сега

Американският министър на енергетиката Деб Халанд заяви, че "Министерството на вътрешните работи на САЩ играе важна роля в плана на президента за по-голяма екологизация на страната чрез подобряване на екологичната справедливост". Бюрото за безопасност и прилагане на околната среда е част от Министерството на вътрешните работи на САЩ. То е водещата федерална агенция, натоварена с подобряване на безопасността и опазването на околната среда, свързана с енергийна индустрия.