През изминалата година много от най-бързо растящите икономики се намираха не в Азия, а в Африка. А 2020 година може да се окаже още по-добра за тях. Според прогнозите през следващите 12 месеца са Южен Судан и Руанда, където ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще мине 8%.

Сред останалите най-добре представящи се африкански икономики ще бъдат още Кот д'Ивоар (7,3%), Етиопия (7,2%), Сенегал (6,8%), Бенин (6,7%) и Уганда (6,2%). Около 6% пък ще бъде растежът в Кения, Мозамбик, Нигер и Буркина Фасо.

И докато бързият ръст на БВП в тези държави ще помогне за постигането на средно равнище на растежа за цяла Африка около 3,8%, то двете най-големи икономики на континента ще изостават значително в това отношение. Очакванията са Нигерия да отчите растеж от 2,5%, а Южна Африка - от 1,1%.

Това не е добра новина за първата от тях, като повечето анализатори посочват, че страната се нуждае от по-бърз растеж, за да може да ограничи бедността сред 200-милионното си население. Южна Африка от своя страна е възпрепятствана от криза с доставките на електричество, както и от политическа такава.

Пред останалите по-големи икономики на континента обаче бъдещето изглежда доста обнадеждаващо. Според прогнозата на Brookings Institution те ще продължат да растат с бързи темпове през следващите 5 години.

Очакванията са, че до 2024 година БВП на Сенегал ще расте със средно с 8,3 на сто, на Руанда - със 7,9 на сто, на Нигерия - със 7,3 на сто, на Уганда - със 7,2 на сто и на Мозамбик - с 6,9 на сто.

Експертите посочват, че пред африканските държави стои възможност за увеличаване на БВП, ако бъде подписано Африканското континентално споразумение за свободна търговия. То предвижда пълното премахване на митата върху търговията между включилите се в него държави.

В резултат на него общият БВП на континента може да нарасне до 3 трилиона долара през 2030 година при настояще равнище от 2,1 трилиона долара. Също така споразумението може да доведе до 33% ръст на търговията между държавите и до 1,2% увеличение на заетостта.