Забраната на Европейския съюз за руски петролни продукти, която трябва да влезе в сила на 5 февруари, може да доведе до спад от 1 милион барела на ден в руския добив на суров петрол. Това обявиха стокови анализатори от UBS, цитирани от Business Insider.

"Очакваме европейската забрана за внос на руски суров петрол и рафинирани продукти по море да доведе до спад на руското производство с най-малко 1 милион барела на ден през 2023 г., като Русия ще се затрудни да намери алтернативни пазари", заяви Джовани Стауново от UBS, цитиран от Insider.

Въпреки, че Русия пренасочва по-големи обеми суров петрол към Азия, търговците намират за все по-голямо предизвикателство да осигурят необходимите застраховани кораби за превоз на санкциониран руски суров петрол. Към първата седмица на декември Москва изпраща близо 90% от своя суров петрол в Азия.

Москва предупреди, че може да намали производството с до 700 000 барела на ден.

Анализаторът Оле Хансен от Saxo Bank заяви, че доставките в световен мащаб ще бъдат затруднени, което ще доведе до ръст на цените на петрола до над 100 долара на ден тази година, след като китайското търсене се покачи.

"След първото тримесечие цената на Brent ще връща към диапазона от 90-100 долара. Какво ще се случи по-късно ще зависи от това колко сериозно ще е предстоящото икономическо забавяне", каза Саксо цитиран от Insider.

Русия разполага с третата по големина рафинираща индустрия в света и се очаква забраната на ЕС, да има доста значително въздействие.

Според Energy Intelligence руските рафинерии вече се борят с недостиг на работна ръка, заради наборната военна служба за войната, която се води с Украйна.

Анализаторите на Energy Intel очакват да видят спад на маржовете на руските рафинери тази година, тъй като те плащат повече за танкерите за износ, прогнозирайки спад от 600 000 барела на ден в производителността на рафинирането през 2023 г. на годишна база.