Английската централна банка (АЦБ) не може да направи много, за да компенсира икономическите щети от проблемите с доставките, ако Великобритания напусне Европейския съюз без цялостно търговско споразумение.

Ако британското правителство не успее да сключи сделка за напускането, страната ще се отдели от блока в несигурна среда, с мита съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО), която рискува да замрази пазарите и да усложни търговията, пише Bloomberg.

За да се подготви за затруднения, правителството има план да превърне част от главната магистрала близо до пристанището на Дувър в зона за задържане и проверка на камионите.

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

"Вътрешно пристанище" в Милтън Кийнс ще проверява и таксува вноса

"Ранното преминаване към (търговия по правилата на) СТО без преход би било сериозен отрицателен шок за доставките за британската икономика, а паричната политика наистина може да се направи много малко, за да компенсира това", заяви членът на Комитета по паричната политика на АЦБ Майкъл Сондърс пред британските депутати.

"Ако имаме опашки в Дувър, отговорът не е по-ниски лихвени проценти", посочи Сондърс.

Служителите на АЦБ, водени от управителя Марк Карни, предупредиха, че разликата между търсенето и предлагането може да доведе до увеличаване на потребителските цени в съчетание със спад на паунда. Тяхната отговорност е да контролират инфлацията, което може да означава по-строга, а не по-свободна парична политика.

Bank of England подкрепи предложената от Мей сделка за Brexit

Bank of England подкрепи предложената от Мей сделка за Brexit

Марк Карни: Липсата на споразумение ще доведе до шок за икономиката

Те подкрепиха преходната сделка с ЕС, договорена от британския премиер Тереза Май.

Икономическият растеж на Великобритания вероятно ще се забави през следващите тримесечия, като фирмите може да отложат някои инвестиции и наемането на нови служители.

"Рискът от Brexit сделка стана по-очевиден и това може да има някакъв отрицателен ефект върху краткосрочната икономическа активност. Повечето бизнеси не са подготвени за сценарий без сделка за Brexit и не знаят как да се подготвят", обясни Сондърс.