Аржентина се завърна на международните кредитни пазари с продажбата на държавни облигации, която приключва 15-годишна изолация на южноамериканската държава.

Страната имаше за цел да събере 15 милиарда долара, но търсенето на облигационната емисия бе силно и бяха привлечени поръчки на стойност 65 милиарда долара, предаде BBC.

С част от средствата ще бъдат изплатени задължения към облигационерите, които от години се противопоставяха на условията на преструктуриране на дълга на Аржентина, след като изпадна в несъстоятелност преди 15 години.

Аржентина се завръща на световните пазари след 15-годишна изолация

Тази страна се завръща на световните пазари след 15-годишна изолация

Държавата готви една от най-големите продажби на облигации

Парите ще бъдат връщани за период от между 3 и 30 години – в зависимост от вида на облигацията, като Аржентина плаща лихвен процент, който варира между 6,4 и 8 на сто.

Крайните резултати от набирането на средства трябваше да бъде обявено във вторник, но инвеститорите приветстваха завръщането на южноамериканската държава след години изолация от международните пазари на облигации.

От ключово значение за старта на продажбата на облигации бе постигането на сделка с кредиторите, които водеха продължителна съдебна битка с Аржентина, след като отказаха условията по предишно преструктуриране на дълга.

Аржентина стигна до споразумение с кредиторите си след 15-годишна сага

Тази страна току-що разреши 15-годишен спор за дълга си

Вратите за чуждестранния капитал отново са широко отворени

През февруари Буенос Айрес постигна сделка за 4,7 милиарда долара с тези заемодатели, водени от хедж фондовете Elliott Management и Aurelius Capital.

Международният валутен фонд прогнозира, че аржентинската икономика ще се свие с 1% през тази година и ще нарасне с 2,8 на сто през 2017 г.

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Американските фондове правят до 800% възвръщаемост от дълга на Аржентина

Втората по големина южноамериканска икономика ще изплати общо 4,65 милиарда долара