България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия заедно ще поискат от ЕС да бъде удължена забраната за внос на украинско зърно на тяхна територия, за да не се стигне до сътресения на вътрешните им пазари. Това обяви унгарският министър на земеделието Ищван Наги пред "Ройтерс".

Контекст: Киев има традиционни пазари в развиващия се свят и различни международни организации изразиха опасения, че затрудненият от военните действия експорт може да постави десетки милиони хора в риск от глад. Така с посредничеството на Турция беше осигурен коридор през Черно море.

Междувременно, обаче, съседните на Украйна страни станаха част от алтернативните пътища за износ на огромния агросектор на страната след избухването на войната. Безмитният внос в ЕС позволи на големи количества зърно да стигат до богатия европейски пазар и това предизвика протести на местните производители, които видяха дъмпинг. Така Брюксел забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в петте държави с условието транзитът да продължи.

На 15 септември приключва срокът на мярката, след като по-рано беше удължен. Сега, обаче, зърнената сделка е блокирана и износът на Украйна през Черно море е под въпрос и така огромни количества продукция може отново да тръгнат към съседните държави.

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

Информацията е от Консултативния съвет по зърното

Детайли: По думите на министър Наги София, Варшава, Будапеща, Букурещ и Братислава ще настояват забраната да остане в сила до 31 декември.

"Очевидно е, че заради мащаба на Украйна всичко, което тя произведе и изнесе в Европа, влияе на пазара. Ситуацията е същата с пилешкото месо, яйцата и меда", коментира още той. Затова и петте държави ще искат всяка според собствената си ситуация да може да добавя определени украински продукти, които да не допуска до пазара си.

Полският агромонистър Роберт Телус обвини Русия, че използва зърнения пазар като оръжие и подчерта, че страната му ще подобри транзитната инфраструктура, но е нужна подкрепа и от ЕС.

По думите на унгарския му колега Брюксел може да субсидира алтернативния транспорт, защото този по суша е прекалено скъп.

Зърнената сделка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас

Зърнената сделка е под въпрос - какво значи това за България и земеделците у нас

Вече и фермерите в Западна Европа виждат нужда от контрол върху украинския внос, твърдят от бранша

Още нещо: За продължаване на забраната за внос на украинско зърно пред Money.bg се обяви и бившият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. По думите му вече и в Западна Европа усещат ефектите от безмитния внос от Украйна.