България отбелязва прогрес и се нарежда на 58 място срещу 65 позиция за миналата класация. Това става ясно от класацията на Световната банка Doing business, която обхваща 189 страни, съобщава news.bg.

В челната десетка влизат Сингапур, Хонконг, Нова Зеландия, САЩ, Дания, Малайзия, Южна Корея, Грузия, Норвегия и Великобритания.

Водещата в ЕС икономика Германия се намира 21 място заедно с Естония. Литва (17 място) обаче влиза в челната топ 20 заедно с Финландия (12 място), Исландия (13 място), Швеция (14 място) и Ирландия (15 място).

В дъното на класацията са страни като Бенин, Хаити, Венецуела, Конго, Чад и ЦАР.
Утешително за България е, че Люксембург се намира на 60-то място. В миналогодишната класация родината ни беше на 65-то място. Прогрес България е отбелязала в намаляването на цената за регистрацията при започване на бизнес. Процедурата отнема 18 дни. В същото време на инвеститорите ще им е нужен срок от 130 дни, ако искат да свържат предприятието към електропреносната мрежа.

По седем от десетте индикатора България продължава да регистрира отстъпление. Само по два - данъчна система и международна търговия има прогрес. Без промяна е индикатора за изпълнението на договорите. Без промяна от миналата класация е броят на часовете, които губи в данъчното родният предприемач -454 часа.

Започването на нов бизнес в България е доста по-евтино за целта са необходими около 1% от дохода на човек от населението. Получаване на разрешително за строеж обаче са нужни 18 процедури, отнема 104 дни и струва 222.9% от дохода на глава от населението.

Последната реформа в облекчаване на процедурата е направена през далечната 2009 г. Единствено по-зле е състоянието в съседна Румъния.

В разгара на икономическата криза в ЕС Полша отново се откъсва като лидер в Източна Европа по направени реформи за облекчаване на бизнеса. Полша значително е облекчила процедурите по обявяване в несъстоятелност, изпълнение на договорите, плащането на данъци и защита на собствеността. България е в средата на тази мини класация.