Белгия спира ядрен реактор Doel 3, въпреки че страната се страхува от спиране на тока тази зима. Това е един от четирите реактора в Doel близо до пристанището на Антверпен и е първият ядрен реактор, който е спрян в плана на Белгия за пълно спиране на ядрената енергия.

Планът на страната се движи без промяна, въпреки че хиляди белгийци излязоха по улиците в сряда, за да протестират срещу растящите цени на електроенергията и високите разходи за живот. В скорошно проучване на белгийските медии 64% от белгийците се тревожат, че може да не са в състояние да плащат сметките си за енергия.

Междувременно паниката расте и след като белгийският производител на неръждаема стомана Aperam беше принуден да спре производството, тъй като високите цени на енергията станаха непоносими за него.

Решението за затваряне на реакторите беше взето преди години, доста преди енергийната криза в Европа да се разгърне в такива мащаби. През 2011 г. беше решено най-старите белгийски реактори да бъдат затворени до 2015 г., а останалите до 2025 г. По това време ядрената енергия представляваше отговаря за половината от потреблението на енергия в страната.

Планът за излизане от ядрената енергетика от Белгия, за който се взе решение през 2011 г., трябваше да зависи от намирането на достатъчно енергия от алтернативни източници, за да се предотврати недостиг на енергия.

През февруари Белгия планира да затвори Tihange 2 - ядрен реактор, който има се намира близо до германската граница, където ядрената енергия определено не е добре дошла, и като такъв, се оказа мишена на активисти.

За Белгия енергийната ситуация е тежка.