Цените на бензина, електричеството и природния газ скочиха сериозно през годината, след като военното нападение на Русия в Украйна "разкъса" глобалните вериги за доставки на енергия. Домакинствата и предприятията са изправени пред високи сметки за енергия на фона на голямата нестабилност на цените. Очаква се разходите за отопление през зимата да скочат още.

Инфографиката показва цената на енергията за домакинствата по държави. Данните са от GlobalPetrolPrices.com.

1. Цени на бензин

Снимка 598689

Източник: Visual Capitalist

Домакинствата в Хонконг плащат най-високата цена за бензин в света от 11,1 долара за галон (3,7 литра), или над 5,50 лева за литър - над два пъти повече от средната цена в света. Както високите данъци върху газа, така и високите разходи за земя са основните фактори зад високите цени на горивото там.

Централноафриканската република гони Хонконг с 8,60 долара за галон. Като нетен вносител на бензин, страната е изправена пред повишен ценови натиск след войната в Украйна.

Домакинствата в Исландия, Норвегия и Дания сухо са изправени пред едни от най-високите разходи за бензин в Европа. Като цяло инфлацията в Европа достигна 10% през септември, именно заради енергийната криза. В тази класация България е поставена на 69-то място от 100 страни, с посочена цена от 5,3 долара за галон, което прави по около 2,65 лева за литър гориво.

   2. Цени на електричеството в световен мащаб

Снимка 598690

Източник: Visual Capitalist

И при цените на електроенергията се наблюдава нестабилност. Едни от най-високите цени на електроенергията за домакинствата са в Европа. Цените на тока в Дания, Германия и Белгия са около два пъти по-високи от тези във Франция и Гърция. Като цяло цените на електроенергията в много страни в Европа са над два пъти или три пъти по-високи от средните за света 0,14 долара за киловатчас.

През първото тримесечие на 2022 г. цените на електроенергията за домакинствата в Европейския съюз са скочили с 32% на годишна база.

По този показател България е на 72 място сред 100 страни с цена електроенергията от 0,12 долара или 0,22 лева за киловатчас. На първо място в класацията е Дания със средна цена от 0,46 долара за киловатчас или 0,86 лева.

В САЩ цените на електроенергията за домакинствата са се увеличили с близо 16% за година, в сравнение със септември миналата година, което е най-високото увеличение от четири десетилетия. Домакинствата обаче са по-защитени от въздействието на руските прекъсвания на доставките поради това, че САЩ са нетен износител на енергия.

  3. Цени на природен газ

Снимка 598691

Източник: Visual Capitalist

В топ 10 от държавите с най-високи цени на природния газ има 8 европейски страни. Нидерландия е на върха на класацията, следвана от Швеция, Германия. Сред първенците са още Дания, Испания, Австрия, Белгия, Италия. Страната ни е на 22-ро място в класацията тук.

Като цяло цените на природния газ в Европа скочиха шест пъти за една година след нахлуването на Русия в Украйна.

Добрата новина е, че есенният сезон беше относително топъл и търсенето на природен газ в Европа падна с 22% през октомври, в сравнение с миналата година. Това помогна за намаляване на риска от възникване на недостиг на газ по-късно през зимата.

Бразилия е четвъртата страна с най-висока цена на природния газ в световен мащаб, въпреки че произвежда около половината от доставките в страната. Високите разходи са особено предизвикателство за семействата с ниски доходи, което се превърна в основен въпрос в навечерието на президентските избори през октомври.

Рокади

През декември всички доставки от Русия за Европа на суров петрол по море спират което вероятно ще повиши цените на бензина през зимата и 2023 г.

Европа продължава да търси алтернативи, което може да увеличи глобалната конкуренция за източници на гориво, повишавайки цените на енергията през следващите месеци.

Все пак Световната банка прогнозира, че цените на енергията ще паднат с 11% през 2023 г. след ръста от 60%, наблюдаван след войната в Украйна през 2022 г.