Коледният подарък за българските шофьори идва след Нова година – тогава се очаква цените на бензина да паднат под 2 лева за литър. Това прогнозира дилърът на международните финансови пазари Станислав Фортунов пред БНР.

Причината: Цената на петрола, добиван в Северно море, падна до най-ниското си равнище от 11 години. Февруарските доставки на сорта "Брент", чиято стойност влияе на европейския пазар, поевтиняха до 36 долара и 16 цента за барел.

Ето какво казва Фуртунов:

Главната причина е това, че в началото на месец декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха, че ще запазят производствените нива на текущите стойности, а те са доста високи или около 31 милиона барела дневно, което е рекордно високи нива. ОПЕК отказва да намали производството, за да може да задържи пазарен дял, докато това правят и Русия, и всички големи производителки в момента. Отказвайки да намалят пазарния дял, цената продължава да спада поради пренасищане от суровината като цяло в световен мащаб.

България е в топ 5 на държавите с най-скъпи горива в Европа

България е в топ 5 на държавите с най-скъпи горива в Европа

Вижте колко струват бензинът и дизелът без данъци

Българският пазар ще реагира със закъснение на новите ценови нива и горивата по бензиностанциите у нас ще поевтинеят едва след празничните дни, прогнозира Фортунов:

От Нова година, според мен, бихме могли да очакваме цени под 2 лева за литър. Сега до една седмица вероятно няма да паднат под 2 лева, но с началото на Новата година, то по-скоро тогава. В зависимост от това дали зимата ще бъде по-топла или по-студена, това също ще окаже влияние на цената на петрола.