Безработните в Турция се увеличават за пореден месец. Вероятна причина е изтичането на политиките за подпомагане на компаниите, които задържаха служителите си по време на пандемията.

Коефициентът се повишава до 12% през юли, като месец по-рано това число е 10,6%. Сезонно коригираното равнище на безработица сред младите хора е 23,1% през юли.

Забраната за съкращения, наложена по време на пандемията от коронавирус и правителствената система за подпомагане - мерки приети в началото на 2020 г., изтекоха в началото на юли.

И двете мерки бяха предназначени за подпомагане на бизнеса и ограничаване процента на безработните. Той достигна своя връх от 14,4% през юли миналата година.

Броят на безработните граждани на възраст над 15 години се е увеличил с 506 000 само за месец и през юли достига до 3,9 милиона, показват данните на TurkStat, цитирани от Daily Sabah.

Турция наложи мерки за блокиране в страната през първата половина на май, малко след като случаите на COVID-19 достигнаха рекордни нива, но започнаха да облекчават ограниченията през втората половина на този месец. Секторите като туризъм и хотелиерство започнаха да се съвземат.