Брекзит струва на икономиката на Обединеното кралство 100 милиарда паунда годишно. Негативните ефекти се отразяват на всички сектори, като се започне с бизнес инвестиции и се стигне до способността на компаниите да наемат нови служители.

Това става ясно от анализ на Bloomberg Economics три години след като Великобритания напусна Европейския. В него се казва, че щетите, нанесени от начина, по който разделението беше осъществено от правителството, изобщо не са незначителни.

Икономиката се е свила 4%, а бизнес инвестициите изостават значително и недостигът на работници в ЕС се увеличава, смятат икономистите Ана Андраде и Дан Хансън.

"Доказателствата сочат, че Обединеното кралство си е причинило икономическо самонараняване, когато гласува да напусне ЕС през 2016 г. Изводът е, че напускането на единния пазар може да е повлияло на британската икономика по-бързо, отколкото очаквахме", пишат икономистите.

Това е в пълна противоположност на твърдението на премиера Риши Сунак, че Брекзит е "огромна възможност" за Обединеното кралство, която започва да се реализира. Прекъсването на връзките с ЕС позволява на Великобритания да създаде свободни пристанища, за да стимулира търговията и да реформира правилата за финансови услуги в полза на банките в Лондонското сити.

Нови данни на Острова: британците вече смятат Брекзит за грешка

Нови данни на Острова: британците вече смятат Брекзит за грешка

Мнозинството британци вече смята, че Брекзит е бил грешка, а всеки пети от гласувалите за напускането на ЕС признава, че е сбъркал

В проучването на Bloomberg се казва, че да се изчисли колко продукция е загубена заради Брекзит не е нито лесно и заради това, че напускането на ЕС съвпадна със смущенията, причинени от пандемията от COVID-19.

Въпреки това е видно, че икономическото представяне на Обединеното кралство не се представя по същия начин като останалата част от Г-7 след гласуването през 2016 г. за напускане на ЕС.

Спадът се обяснява отчасти с бизнес инвестициите, тъй като фирмите отложиха решенията за разходи, заради несигурност какво би означавал животът извън ЕС. Обединеното кралство трябва навакса, за да намали разликата с другите държави от групата. С около 9% от БВП, бизнес инвестициите изостават от средното ниво от 13% в Г-7.

Икономиката на Обединеното кралство продължава да страда от недостиг на служители и Брекзит има своята роля в това.

По изчисления на икономистите Хансън и Андраде има 370 000 по-малко работници от ЕС, работещи в Обединеното кралство, отколкото ако Великобритания бе остала в единния пазар. "Недостигът на работна ръка увеличава инфлационния натиск в краткосрочен план и ограничава потенциалния растеж по-нататък", пишат икономистите.