Излизането на Великобритания от Европейския съюз е оскъпило драстично търговията във Великобритания, а продължаващата пандемия допълнително усложнява кризата. Това сочи нов доклад на Комитета за публични сметки (PAC), цитиран от местните медии. Според доклада бюрокрацията, както и закъсненията по границите не вещаят нищо добро. 

Гласовете на поддръжниците на Brexit, които говореха, че излизането на страната от ЕС  ще позволи на страната да извоюва своята финансова независимост и сила се чуват все по-рядко. За разлика от тях, противниците на Brexit, които предупреждаваха, че напускането на ЕС прилича на акт на самоубийство, който ще направи Обединеното кралство по-бедно и по-изолирано се чуват все повече.

Година след края на преходния период: Великобритания се пита заслужаваше ли си Brexit

Година след края на преходния период: Великобритания се пита заслужаваше ли си Brexit

Проблемите не са един и два, но връщането на страната в ЕС не е вероятно

Въпреки подписването на редица нови търговски споразумения след напускането на блока, включително така наречените преобръщащи се сделки, които позволиха търговията с повече от 60 страни да продължи при подобни условия на тези, които се ползваха, когато Обединеното кралство все още беше член на ЕС, въздействието на Brexit във веригите за доставки на Великобритания наистина е огромно, пише Politico.

И докато търговията така или иначе e ударена от пандемията и от глобалните ограничения на доставките, Комитетът по публични сметки е установил, че "излизането от ЕС е оказало негативно влияние и че новите гранични споразумения са добавили допълнителни разходи за бизнеса".

"Едно от големите обещания на Brexit беше "освобождаването" на британския бизнес, за да му се даде възможност да увеличи своята производителност и принос към икономиката", заяви Мег Хилиър - председател на Комитета, цитирана от BBC.

"Единственото забележимо въздействие досега обаче са увеличените разходи и закъсненията по границите", добави тя.

Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

Излизането на страната от ЕС се отрази и на много българи

Поддръжниците на Brexit продължават да настояват, че в краткосрочен план може да има допълнителни разходи за икономиката на страната, тъй като тя се адаптира, но в дългосрочен план ще има значителни политически и икономически ползи от напускането на Евросъюза.

Комитетът по публични сметки предупреждава, че правителството на Великобритания трябва да свърши значителна работа, за да улесни трансграничната търговия за местния бизнес. Така или иначе, излиза, че нещата вече са много по-различни от преди пандемията.