Успешната ваксина срещу COVID-19 може да се окаже недобра новина за приходите на фармацевтичните компании, чиито бизнеси прецъфтяха през последните месеци заради пандемията. Според анализаторите пазарът ще генерира приходи от най-малко 10 милиарда долара годишно, пише Yahoo Finance.

От Morgan Stanley и Credit Suisse изчисляват, че хората ще се нуждаят от ваксината всяка година, подобно на грипна ваксина, при прогнозна цена от 20 долара за доза.

Анализаторът Матю Харисън ot Morgan Stanley заяви, че COVID-19 няма да изчезне и ще изисква хората да се ваксинират ежегодно. Размерът на пазара може да достигне 10 милиарда долара само в развитите страни, дори при консервативното предположение, че не всички ще се ваксинират против COVID.

Анализаторът на Credit Suisse Евън Сейгерман смята, че пазарът може да бъде дори по-голям и да стигне до 10 милиарда долара, но само в САЩ.

Очаква се Moderna да предостави данни от изпитванията за ваксина срещу COVID-19 на американския регулатор през ноември. Компанията разработва ваксина за респираторен вирус и грип и може да се комбинира с такава за COVID-19.

През юли бившият комисар на Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) заяви, че ваксината COVID-19 трябва да бъде подобна на ваксината срещу грип, което ще осигури на компанията достатъчен марж и известна печалба, която може да бъде инвестирана обратно в производствения процес за бъдещи ваксини.

Доклад от октомври твърди, че AstraZeneca може да започне да печели от ваксината от юли 2021 г., докато в друг доклад се казва, че mRNA ваксината на Pfizer може да спечели 3,5 милиарда долара от продажбите през 2021 г.