По-високи данъци грозят собствениците на имоти, особено тези в големите градове в централните части. На всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на имотите, наред с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Актуализирането ще доведе до по-високи такси към общините. Именно Националното сдружение на общините е предложило промяната, която е предвидена в Закона за местните данъци и такси.

Като цяло най-засегнати ще се окажат собственици на стари апартаменти в София. По данни на Националния статистически институт за последните 10 години имотите са увеличили цените си с цели 50% за София и за по-големите градове. Поскъпването е по-значително в центъра на столицата при имоти с добра локация и квартали с добра инфраструктура.

Данъчната оценка се определя от различни компоненти по методика, която е в приложение към Закона за местните данъци и такси. Влияние в определяне на оценката оказва местонахождение на имота, конструкцията и площта на сградата, кога е построена и други.

В коментар пред Bulgaria On Air адвокат Адриана Янчина заявява, че в момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажна цена, а данъчните оценки не са актуализирани през последните 10-20 години.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо.

Промените влизат в сила от 1 януари, а от данъчната оценка ще зависи и размерът на такса смет, която се начислява именно на база данъчна оценка на имота, без значение от количеството отпадък. За сега не е измислена схема, в която таксата да се обвърже с реалното количество генериран отпадък, което би било далеч по-справедливо. Според обсъжданията такива промени се гласят през 2025 година.

С колко ще се вдигнат данъците за имотите?

НСИ черпи данни от имотния регистър, където са показатели за реално извършени сделки. В случай, че цените на жилищата тръгнат надолу, то и данъчната оценка ще намалее, посочва адвокатът.

По думите й промените ще донесат освен по-високи данъци, но и по-скъпи такси при изповядване на сделките. "По изчисления, може би  около 30% ще се вдигне данъчната оценка на имотите, но това ще стане поетапно, а не изведнъж", коментира Янчина. В крайна сметка гражданите ще плащат в пъти по-големи данъци.

Адвокатът съветва купувачите на жилища да изповядва сделката на реалната цена, а не на база данъчната оценка. "Ако впоследствие се стигне до отстраняването на собственик от имота, той получи само цената, която е записана в нотариалния акт, а не реално заплатената цена и няма как да докаже на каква цена е купил апартамента", предупреди тя.

Според мотивите към вече внесения в Народното събрание законопроект намерението е да се осигури правна възможност общинските съвети да могат да определят различни ставки за населените места в общината, зоните в тях или вида на имотите, в съответствие с действащото сходно диференциране на ставките за патентния и туристическия данък.