Международните санкции срещу Русия започнаха да подкопават десетилетното господство на долара в международната търговия с петрол. Причината е, че повечето сделки се сключват с Индия - най-големият пазар за суров петрол по море за износ от Русия. Естествено сделките се сключват в други валути, пише Daily Sabah.

Азиатската страна е вносител номер три в света на петрол и Русия стана водещ доставчик, след като Европа намали драстично вноса си от страната, след нахлуването й в Украйна.

След наложената горна граница на цените на петрола на Русия, индийските клиенти са платили за повечето руски петрол в различни от долара валути, включително дирхам (на Обединените арабски емирства) и напоследък в руска рубла, по информация на множество източници за търговия с горива.

Транзакциите през последните три месеца възлизат на няколкостотин милиона долара - ако се окаже вярно, това ще е рекордно.

Дубайски търговци и руските енергийни компании "Газпром" и "Роснефт" търсят плащания в различни валути от долара за определени нишови класове руски петрол, които през последните седмици бяха продадени над горната цена от 60 долара за барел, според анонимен източник.

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

По-голяма част от световната търговия сега е деноминирана в щатски долари

Тези продажби представляват малък дял от общите продажби на Русия за Индия и не изглежда да нарушават санкциите, наложени от САЩ.

Търговията на руски петрол в дирхами може да стане по-трудна, след като Съединените щати и Великобритания миналия месец добавиха базираната в Москва и Абу Даби руска банка МТС към руските финансови институции в списъка със санкции.

Според индийски източници повечето руски банки са били изправени пред санкции след войната, но индийските клиенти и руските доставчици са решени да продължат да търгуват с руски петрол.

Плащането за петрол в долари е почти универсална практика от десетилетия. За сравнение, делът на валутата в общата международна търговия е много по-малък - 40%, според данни от януари на платежната система SWIFT.

Според Даниел Ан, бивш главен икономист в Държавният департамент на САЩ и а сега глобален сътрудник в Международния център на учените "Удроу Уилсън" коментира, че силата на долара е несравнима, но санкциите могат да подкопаят финансовите системи на Запада, като в същото време няма да изпълнят целта си.

Заместник-управляващият директор на МВФ Гита Гопинат смята, че санкциите срещу Русия биха могли да подкопаят господството на долара, като насърчат по-малките търговци да използват други валути. 

"Доларът ще остане основната валута в глобален мащаб дори в този пейзаж", смята тя.

Напрежението между Китай и Запада също подкопава отдавна установените норми на доминираната от долара световна търговия.

Русия държи част от своите валутни резерви в юани, докато Китай е намалил запасите си от долари.

Индия измества Европа

През последната година Индия измести Европа като най-големия купувач на Русия на петрол, внасян по море. Индия увеличи вноса на руски суров петрол 16 пъти в сравнение с времето от преди войната, според базираната в Париж Международна енергийна агенция. Руският суров петрол представлява около една трета от общия внос.