Русия отчете исторически рекорд в добива на природен газ през 2017 г., показват данни на ресорното министерство, цитирани от Bloomberg. През годината производството е достигнало 690,5 милиарда кубически метра, ръст от 7,9 процента спрямо предходния период. Предходният записан рекорд бе през 2011 г., но за 12-те месеца на миналата година резултатът е с 2,9 процента по-добър.

Русия е най-големият износител на газ в света. Страната иска да увеличи добива си чрез нови заводи от балтическия регион до брега на Тихия океан. Това ще й позволи да се изправи срещу най-големите производители като Катар, Австралия и САЩ. Русия има ресурси да увеличи добива десетократно до 2035 г., смята ресорното министерството.

Страната се опитва и да запази доставките си до Европа на рекордни нива. А държавната "Газпром" планира да започне да изнася и за Китай до края на 2019 г.

Макар Русия да е най-големият износител, САЩ все още държи първото място по производство. За първите 10 месеца на 2017 г. страната е добила 626 милиарда кубични метра - с 11% повече от Русия за същия период.

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Милиардният план на Путин да изправи Арктика срещу Катар

Първата доставка от новия газов завод тръгва днес