Американското производство на петрол в дълбоките води на Мексиканския залив е възход и напът да достигне рекордно високо ниво през 2017 г. според Администрацията за информация в областта на енергетиката на САЩ, цитирана от CNNMonеy.

Това се случва въпреки огромните разходи, свързани със сондажите за нефт на дълбочина от близо 3 км, и драстичния спад в цените на суровината, който доведе до намаление на цялостното производство на петрол в САЩ през последните месеци.

Проектите в дълбоки води изискват огромни срокове, което ги прави много по-малко гъвкави от шистовите петролни полета, някои от които бяха закрити заради евтината суровина. За сравнение – много от наскоро завършените проекти в района на Мексиманския залив и тези, по които се работи, бяха открити и планирани години преди срива на петрола.

„Ако вече сте похарчили 5 млрд. долара по проект за 7 млрд. долара, не можете да кажете: „Няма нищо, нека да седи и почака”, заяви Том Клоза, директор на звеното за енергийни анализи в Oil Price Information Service.

През 2010 г. Мексиканският залив бе засегнат от разлива на петрол от британския гигант BP, който бе определен за най-лошата екологична катастрофа в американската история. Инцидентът доведе до смъртта на 11 работници и предизвика разлив на около 4,2 млн. барела петрол в залива. В резултат на това САЩ наложи мораториум върху дълбоководните сондажи в продължение на няколко месеца.

BP плаща близо 19 млрд. долара за разлива в Мексиканския залив през 2010

BP плаща близо 19 млрд. долара за разлива в Мексиканския залив през 2010

Плащането на сумата ще бъде разпределено в следващите 18 години, пише MarketWatch

Производството на суровината в Мексиканския залив обаче днес е стабилно. Очаква се то да скочи с 8% през 2016 г. и с още 10 на сто през 2017 г. до средно 1,83 млн. барела дневно.

Новото снабдяване от залива компенсира производствените спадове на САЩ и задълбочава огромното пресищане, което притиска петролните пазари.