Япония я настигна проблем, който страната избягва повече от две години - двустранни търговски преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Третата по големина икономика в света има много голям залог в преговорите, които се очаква да стартират следващата седмица във Вашингтон, точно когато преговорите на САЩ с Китай изглежда привършват. Министър-председателят Шиндзо Абе отчаяно иска да избегне митата или квотите за доходоносния автомобилен износ, докато Тръмп иска да отвори японския селскостопански пазар и да намали търговския дефицит на стойност 60 млрд. долара.

Абе усилено се опитва да убеди Тръмп да поддържат стратегически отношения, които осигуряват страната на му срещу защита от потенциални заплахи от Северна Корея и Китай. Но това не означава, че Япония ще се предаде по въпросите за търговията: правителството на Абе е решено да не дава на САЩ по-добра двустранна сделка от многостранните договори, договорени с държавите от Европа и Тихоокеанския регион.

"САЩ са тези, които поискаха тези двустранни преговори", казва Ичиро Фуджисаки, бивш японски посланик в САЩ, който сега е председател на Института за мир в Накасоне. "Така че САЩ трябва да ни кажат какво искат, а не да предлагаме това и онова, преди да бъдем помолени."

Разговорите допринасят за притеснения сред инвеститорите, тъй като Тръмп отмества поглед от Китай, за да търси възмездие за търговския дефицит другаде. Лидерът на САЩ, който ще се сблъска с въпроса за успеха му при ребалансирането на търговските отношения на страната със света в президентската кампания следващата година, сигнализира своето желание да продължи с митническите си заплахи, които разтърсиха глобалните пазари, въпреки нарастващите икономически проблеми.

Абе се съгласи на двустранни преговори, след като Тръмп удари японския износ на стомана и алуминий с наказателни мита миналата година и по-късно заплаши да наложи мита до 25% за всички внесени автомобили, включително тези, произведени в Япония. Тръмп е изправен пред решение през май за това как да продължи с митата за автомобилите.

"Япония е готова да преговаря сега", казва Тръмп пред репортери миналия месец. "Те не са искали да преговарят от много години, но сега ще го направят. На това му викаме "мита".

Япония я грози рецесия заради търговската война на САЩ и Китай

Япония я грози рецесия заради търговската война на САЩ и Китай

Търговският конфликт обезкуражава Китай да прави капиталови разходи и това забавя износа на Япония

И все пак министърът на икономиката на Абе, Тошимицу Мотеги, имаше възможността да наблюдава предишните битки на администрацията на Тръмп с Южна Корея, Канада, Мексико и Китай, преди да седне следващата седмица с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер. Във всяка борба САЩ заемаше крайни позиции, които заплашваха да преобърнат икономическите връзки само за да допстигнат по-скромни промени.

Освен това Абе укрепи позицията на Япония, като постигна търговски споразумения с Европейския съюз и 10 други партньори, отхвърлени от Тръмп, когато той напусна Транстихоокеанското партньорство скоро след встъпването си в длъжност. Тези сделки накараха земеделските производители от САЩ, включително производителите на говеждо и свинско месо, да изпаднат в риск да загубят своя дял от 22% от японския пазар на вноса на храни заради конкуренти с по-ниски мита.

"За Япония правителството няма причина да бърза, бързо да приключи преговорите", казва Джунжи Накагава, професор, който проучва въпросите на търговията в университета Чуогакуин в префектура Чиба близо до Токио. "Принудата за бързо приключване на преговорите идва от американската страна, особено от лобистите в селското стопанство."

Обхватът на преговорите ще бъде от ключово значение. Ако САЩ могат да приемат паритет с Европа и страните от Трансттихоокеанското партньорство в областта на селското стопанство - както двете страни предложиха в съвместно изявление от 26 септември - Абе може да приеме сделка бързо. Очаква се Тръмп да посети Токио през следващия месец за държавно посещение с новия император, принц Нарухито, а Япония не иска търговските спорове да заглушат блясъка от това събитие.

Япония обявява на 1 април името на новата епоха за страната

Япония обявява на 1 април името на новата епоха за страната

То се използва при сеченето на монети, в официалните документи, изработването на календари

"Ще продължим да разширяваме търговията и инвестициите между Япония и Съединените щати по взаимноизгоден начин", заявява японският финансов министър Таро Асо в четвъртък във Вашингтон пред американската търговска камара, цитирайки изявление от септември.

Проблемът е, че същото съвместно изявление също призова за намаляване на търговския излишък на Япония - и постигане на равнопоставеност в земеделието може да не е достатъчно за Тръмп. Абе можеше да се опита да избегне едностранната сделка, особено при предстоящите избори за горна камара за управляващата либералдемократическа му партия през юли.

"Тръмп има някаква илюзия, че по някакъв начин съществува несправедливост, защото на доковете на Лос Анджелис са подредени "Тойоти" , а няма никакви "Фордове" по улиците на Токио", казва Матю Гудман, който заема високи постове в Съвета за национална сигурност при президентите Барак Обама и Джордж Буш. "Наистина има много малко хора, които смятат, че това трябва да бъде централен фокус в преговорите между САЩ и Япония. Но президентът го иска. Така че вероятно ще се случи".

Япония, която продължава да се надява на завръщането на САЩ в Транстихоокеанското партньорство, може да настоява за същия достъп до пазара, който щеше да има според този пакт. Това означава премахване на митата за автомобилните части за страната, които представляват 6% от износа ѝ за САЩ.

Един възможен сценарий, загатнат в съвместното изявление от миналата година, е бързо споразумение за по-лесни въпроси, последвано от втори, по-изчерпателен кръг преговори. Това ще даде възможност на Тръмп да спечели популярност и да позволи на Абе - който ще посети Вашингтон по-късно този месец - да се съсредоточи върху поредица от исторически събития, включително планираната абдикация на император Акихито и срещата на върха на групата на 20-те в Осака.