Рисковете за икономиките на страните в Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE) стават все повече - към постоянната опасност от ескалация на войната в Украйна се добавят рецесията в Германия и увеличаването на лихвените проценти. Така за региона се очертава година с нисък растеж и висока инфлация. Прогнозата е на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

Детайли: Страните членки на ЕС от CESEE се очаква да достигнат среден годишен растеж на икономиката в размер на 1,2%.

Прогноза: Рецесията ще свие икономиката на Германия повече от очакваното през 2023-а

Прогноза: Рецесията ще свие икономиката на Германия повече от очакваното през 2023-а

Експертите смятат, че инфлацията ще се понижи от 6,9% през 2022 г. до 5,8% тази година.

При Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) средният растеж ще е едва 0,6%, като в Будапеща най-вероятно няма да успеят да избегнат целогодишната рецесия - очакванията на wiiw са за свиване с 0,5%.

Румъния (+3%) и Хърватия (+2,5%) са "отличниците" в прогнозата на експертите за членките на ЕС от региона, а балканските държави извън общността ще демонстрират по-добро темпо със среден ръст от 1,9% (от 1,3% в Сърбия до 3,5% в Черна гора).

В прав текст: Старши икономистът от wiiw Василий Астров обяснява пред Emerging Europe очаквания слаб ръст особено в Централна и Източна Европа по следния начин: "Освен заради намаляващите реални доходи, това се дължи на рецесията в Германия и високите енергийни цени. Германската индустрия страда особено много от тях и това повлича страните от Вишеградската четворка, които са тясно свързани с нея. Конкурентоспособността на германската индустрия страда изключително много от разходите за електроенергия, които са много по-високи в сравнение с тези в САЩ. Това, разбира се, е "отрова" за икономиките в Централна и Източна Европа".

По-уютна за квалифицираните работници: Германия променя правилата за пребиваване в страната

По-уютна за квалифицираните работници: Германия променя правилата за пребиваване в страната

Какво означава това за мигрантите?

Още нещо: Инфлацията, макар и вече извън пика си, ще остане средно около 16%, тоест почти 3 пъти по-висока от тази в еврозоната, става ясно от прогнозата на института. Основни нейни мотори са високите цени на храните и повишаващата се печалба на компаниите, което затруднява контролирането ѝ чрез лихвените проценти, отбелязват експертите.

От друга страна: Важно е да се отбележи, че все пак 1,2% среден растеж за еврочленките от CESEE е повече от два пъти по-добро темпо в сравнение с еврозоната (0,5%).