Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро няма да дадат на Бразилия тласъка, от който така силно се нуждае. Това сочи нов доклад на Moody's Investor Service.

Той е установил, че Олимпиадата ще помогне за подобряването на инфраструктурата в града, но всякакви печалби от скока в туризма няма да спасят Бразилия от най-дългата ѝ рецесия от 30-те години на миналия век насам, предава CNNMoney.

„Игрите ще продължат само месец и свързаните с тях икономически стимули бледнеят пред състоянието на бразилската икономика”, пише Барбара Матос, старши кредитен директор на Moody's.

Кризата в южноамериканската страна претърпя обрат миналата седмица, когато сенатът гласува за започване на процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. Това принуди държавния глава да се оттегли временно. Вицепрезидентът Мишел Темер е временно изпълняващ длъжността президент на Бразилия от четвъртък.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s отбелязва, че почти всички съоръжения за Олимпийските игри са завършени и влизат в рамките на бюджета.

Страната очаква около 350 000 посетители на спортните състезания, което ще предостави краткосрочно раздвижване за компаниите за храни и напитки, както и за авиокомпаниите и хотелите.

Дори и тези краткосрочни облаги обаче не са гаранция. Бразилия се превърна в кота нула за вируса Зика, който може да е свързан с микроцефалията.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупредиха бременните жени да не посещават игрите. Някои спортистки твърдят, че няма да напускат хотела си, освен за участието в Олимпиадата и тренировките.

Важно е да се отбележи, че събитието ще се случи по време на бразилската зима, когато популацията от комари намалява.

И все пак опасенията от заболяването са ключова причина за ниските продажби на билети за Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Към началото на април бившият спортен министър Рикардо Лейсер заяви, че са продадени едва половината от пропуските. Новият президент Темер освободи Лейсер миналата седмица и на негово място назначи Леонардо Пичиани – третият министър на спорта от март насам.

Защо Олимпийски игри Рио 2016 може да се играят пред полупразни трибуни?

Защо Олимпийски игри Рио 2016 може да се играят пред полупразни трибуни?

Четири месеца преди старта са продадени едва половината от билетите

Въпреки икономическите проблеми Бразилия не пести средства около Олимпиадата. Страната е похарчила 7,1 милиарда долара за инвестиции в инфраструктурата, включително и нова ЖП линия. Тази сума е повече, отколкото Бразилия похарчи за Световното първенство по футбол, което се провеждаше в 12 града.

Тези вложения обаче няма да спасят най-голямата икономика в Латинска Америка. Тя се сви с 3,8 на сто през миналата година, като централната банка на държавата предвижда ръст от 3,5% през настоящата.

Милиони бразилски граждани загубиха работата си и нивото на безработицата е в двуцифрени стойности. Инфлацията скочи нагоре, а националната валута – реалът – изгуби значителна част от стойността си в рамките на последните две години. Рецесията може да ограничи и броя на бразилците, които ще пътуват до Рио заради Олимпийските игри.