Екстремните климатични явления и се промени заплашват около 40% от световните запаси от нефт и газ, става ясно от доклад на консултантската компания за риск Verisk Maplecroft, цитиран от Oilprice.

Това се равнява на около 600 милиарда барела петрол, изчисляват авторите на доклада. Около 10,5% от световните възстановими запаси от нефт и газ се намират на места, които са оценени като много рискови по отношение на промените в климата, според консултантската компания, докато останалите 29,5% са оценени като изключително рискови.

Опасността идва от бури и наводнения, повишаване на морското равнище и екстремни температури.

Според Verisk Maplecroft членовете на ОПЕК Саудитска Арабия, Нигерия и Ирак са сред най-уязвимите към по отношение на тези събития. Кралството е изправено пред повишена заплаха от суши, пясъчни бури и изключително високи температури, отбелязват авторите на доклада. Заедно тези три страни оформят почти една пета от световните възстановими запаси от нефт и газ.

По-лошата новина е, че неблагоприятните ефекти вече са започнали да се проявяват. Замръзването в Тексас от февруари тази година и урагана Ида са едни от тях.

Суровата зима в Тексас в началото на януари донесе небивал хаос в нефтената и газовата индустрия в Тексас и остави милиони без ток за дълго, а ураганът Ида причини рекордните 55 разлива в Мексиканския залив, прекъсвания на производството и прекъсвания в рафиниращата индустрия на брега на Персийския залив.

"Тези явление ще бъдат по-чести и по-екстремни, ще още по-големи сътресения в индустрията", казват авторите на доклада.

"Идентифицирането и разкриването на тези рискове е от стратегическа необходимост за енергийните компании", се казва още в доклада.