САЩ отпускат 15 милиона барела петрол от стратегическия резерв на страната в отговор на енергийната криза и свитото производството, обявено от страните от ОПЕК+. Това ще доведе до намаляване на стратегическия резерв до най-ниското му ниво от 1984 година, съобщава AP.

Последният транш от програмата, предвиждаща освобождаването на общо 180 милиона барела за справяне с рязкото покачване на цените заради войната в Украйна, ще бъде извършен през декември. В американския резерв остават около 400 милиона барела петрол.

Още през месец март тази година президентът Джо Байдън разреши освобождаването на 180 милиона барела, като идеята беше това да се случи за шест месеца.

САЩ ще започнат да губят по 175 000 работни места на месец в началото на годината

САЩ ще започнат да губят по 175 000 работни места на месец в началото на годината

Междувременно инфлацията нараства, а заплатите в неселскостопански сектори ще започнат да намаляват

Байдън отваря вратата за допълнителни количества тази зима в опит да задържи цените ниски, коментират анализаторите на пазара отвъд океана. Според прогнозите, ще бъде увеличено и вътрешното производство.

Според плана на американските власти, САЩ ще възстановят запасите от стратегическия резерв на страната, когато цените на петрола са на или по-ниски от $67 до $72 за барел.

Производството на петрол в страната все още не се е върнало на нивата от преди пандемията, когато беше приблизително 13 милиона барела на ден. Това ниво е с около милион барела на ден по-високо от настоящето. Петролната индустрия иска администрацията на Байдън да отвори повече федерални земи за сондиране, да одобри строителството на тръбопроводи и да отмени скорошните си промени за повишаване на корпоративните данъци.

САЩ освобождават още петрол от стратегическия си резерв

САЩ освобождават още петрол от стратегическия си резерв

Това става след решението на ОПЕК+ да намали добива на нефт