Около шест милиона британски домакинства могат да очакват прекъсвания на тока тази зима в случай на недостиг на газ. Това се казва в доклад на Sky News по повод предстоящият отоплителен сезон.

Прекъсванията на електрозахранването попадат в най-лошия сценарий, при който има недостиг на газ. При подобен вариант ще има ограничаване на потреблението на промишлен газ, се отбелязва в доклада.

Енергийната криза, започнала миналия септември, доведе до ръст цените на в Обединеното кралство. Сметките за ток нарастват и са на път да се повишат още повече през октомври.

За да предпазят потребителите от прекомерно високи цени, властите на Обединеното кралство са въвели таван на цените на енергията. Тази пролет обаче тази ценова граница беше значително повишена, на фона на ценови промени в енергийния пазар. Това автоматично увеличи с 54% сметките на милиони домакинства, пише Oilprice.

Сега сметките може да се повишат с още 42%, след като регулаторът на енергийния пазар повиши горната граница на цените на енергията през октомври. Таванът сега е 2461 долара, но вероятно ще се повиши през октомври до 3496 долара годишно, обяви по-рано главният изпълнителен директор на регулатора Ofgem Джонатан Бриърли.

Кризата на разходите за живот "ще стане наистина сериозна" през октомври, коментира Кийт Андерсън, главен изпълнителен директор на един от най-големите доставчици, ScottishPower.

"И сега наблюдаваме покачване, но то ще се задълбочи", каза Крис О'Ший, главен изпълнителен директор на собственика на British Gas Centrica.

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

На Острова се наблюдава най-големия спад на заплатите от десетилетие

Според говорител на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Обединеното кралство "няма проблеми нито с доставките на газ, нито с електричеството и правителството е напълно подготвено за всеки сценарий, дори и екстремни такива".

"Благодарение на огромната инвестиция от £90 милиарда във възобновяема енергия през последното десетилетие, имаме една от най-надеждните и енергийни системи в света и за разлика от Европа, не сме зависими от руския внос на енергия", каза още говорителят.