Италианският премиер Енрико Лета спечели последния парламентарен вот на доверие към новото правителство, поставяйки край на продължилата няколко месеца политическа криза в страната, съобщава news.bg.

С подкрепата на основните партии от дясното, лявото и центристко пространство, Сенатът гласува в полза на кабинета. 223 сенатори гласуваха „за", а 59 „против".

Лета спечели вот на доверие и в долната камара на парламента вчера.

Самият Лета заяви пред Сената преди вота, че европейските страни не могат да се обединят само под егидата на еврото, но трябва да развият политически съюз или рискуват бавно западане, информира „Франс прес".
„Нашият континент не може да бъде обединен само от еврото", каза той в първата си реч пред горната камара (Сенатът) преди вота.

Вчера Лета произнесе реч в долната камара, а по-късно камарата подкрепи правителството.

„Само едно нещо е свършено от Европейския проект за последните 20 години - валутният съюз. Ако само се лежи върху еврото, то това няма да даде отговор на гражданите", каза той.

„Трябва да компенсираме загубеното време. Твърде много страни поглеждат само до следващите избори", добави той.

Лета, който положи клетва с новия си кабинет в неделя, обяви, че политическата интеграция „ще бъде една от големите теми, с които ще се заеме", защото „нашата съдба трябва да бъде споделена или всяка една страната бавно ще запада".

Европа е насочила очи към изграждане на политически съюз на фона на еврокризата, но критиците смятат, че страните рискуват да загубят суверенитета си.
За момента Европейският съюз не е напълно обединен зад еврото. 17 страни използват еврото, а останалите 10 - не.