Европейският съюз и САЩ може да започнат преговори за споразумение, подобно на това за свободната търговия. Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън да се срещнат тази седмица, за да обсъдят въпроси, като достъп до критични суровини, работна ръка и др., пише Reuters, озовавайки се на свои източници.

Със сделката ЕС цели да постигне равностоен статут на американски партньор в свободната търговия. По този начин произведените в Европа електрически превозни средства ще могат да се възползват от данъчните облекчения, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията. САЩ имат споразумения за свободна търговия с 20 държави, включително Канада и Мексико, но не и с ЕС, колкото и преговори да са се провеждали.

ЕС, Южна Корея, Япония и други остро критикуваха разпоредбата на IRA, изискваща електромобилите да се сглобяват в Северна Америка, за да отговарят на изискванията за данъчни кредити за потребителски електромобили.

Законът за намаляване на инфлацията на Америка цели и да намалява зависимостта на страната от Китай, който е основен геополитически съперник, по отношение на доставките на ключови суровини.