Незабавният ефект от евентуалното въвеждане на мита от страна на САЩ върху вноса на автомобили ще бъде малък върху Еврозоната въпреки че ескалиращото търговско напрежение има тежки последствия върху глобалната икономика. Това смятат от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според изчисления на финансовата институция, посочени в нов доклад, налагането на тарифи върху експорта на европейски коли в Щатите ще има ограничен ефект върху икономиката на региона независимо от значителния дял на индустрията в икономиката. От ЕЦБ посочват, че загубите от подобна стъпка на Вашингтон биха били в размер на около 4%.

В документа се посочва още, че предимствата, които подобни мита биха дали на американските автомобилни производители, биха били до голяма степен компенсирани от въвеждането на ответни мерки, засягащи други части на американската икономика.

Темата за въвеждането на тарифи върху вноса на коли в Щатите стана особено актуална през миналата година, като президента Доналд Тръмп многократно посочва този експорт като "риск за националната сигурност". Това е същият аргумент, който беше използван и при въвеждането на тарифите върху алуминия и стоманата, пише Bloomberg.

Въпросът стана отново актуален след като през този месец от Белия дом заявиха, че може да бъдат наложени мита върху вноса на европейски стоки за 11 милиарда долара.

В заключението на доклада на ЕЦБ се казва, че последствията от приложените през миналата година тарифи са представлявали само "скромен" риск за перспективите за глобалната икономика и тази на Еврозоната.

От друга страна обаче трябва да се вземе предвид фактът, че изчисляваните на 10% евентуални тарифи, които Щатите могат да наложат на големите си търговски партньори, биха намалили активността в най-голямата икономика в света с около 1,5 на сто.

Изчисленията сочат още, че ако Еврозоната не би усетила сериозен негативен ефект от подобно действие, глобалната търговия и активността на световната икономика могат да се свият със съответно над 2,5 и 1 на сто.