Някои държави от Европейския съюз дават крачка назад и смятат, че може би е време да обмислят отлагане за забраната за руския петрол и да продължат с останалата част от предложения пакет от санкции. Правителствата все още нямат споразумение за пълния пакет санкции, включително поетапна забрана на петрола, пише Bloomberg.

Един от противниците на идеята е Унгария. Според страната спиране на руския петрол, би бил твърде вреден ход за икономиката й. Идеята на страната вече набира подкрепа. Отлагането на забраната би било знак за слабост, казват обаче дипломати.

Министър председателят на Унгария Виктор Орбан и преди е коментирал, че забрана на петрола трябва да бъде обсъдена от лидерите на ЕС на среща на върха. Следващата е насрочен за края на май.

Предложението на ЕС цели да забрани суровия петрол, внос от Русия, през следващите шест месеца и забрана за внос на рафинираните горива до началото на януари.

ЕС предложи на Унгария и Словакия да се съобразят със санкциите до края на 2024 г., а на Чешката република до юни същата година, при положение, че страните силно разчитат на руския петрол.

Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Планът на ЕС за отказ от руския газ може да струва $214 милиарда повече от планираното

Стратегията на Европейската комисия REPowerEU има за цел да намали вноса на руски газ на континента

Санкциите на ЕС изискват единодушната подкрепа на всички 27 членки. Освен забраната за внос на петрол, предложението на блока за шести кръг от санкции включва планове за изключване на още три руски банки от международната платежна система SWIFT и др.

Междувременно водещите петролни компании в Европа отчетоха големи печалби за първото тримесечие, на фона на повишените цени на петрола и газа.

И трите основни производители и търговци - Shell, BP и TotalEnergies - публикуваха най-високите си тримесечни печалби от години насам.

В бъдеще и трите европейски големи компании, че няма подновяват договори за закупуване на руски петрол и петролни продукти. Shell дори трябваше да се извини за закупуването на руски суров петрол в първите дни на руската инвазия в Украйна, след реакция продължаване на търговията с руски петрол.