Европейските производители трябва да следят действията на Китай, след като страната заплаши да ограничи износа на редкоземни метали за Щатите. Това е наложително, защото континентът иска да премине към електрическа енергия. А затова ще са нужни именно ценните минерали от Китай, пише CNBC.

Редкоземните метали, които са доста широко застъпени в електрониката, се оказаха скритото оръжие на Пекин в търговската война след увеличаването на тарифите от САЩ до 200 милиарда долара.

Групата от 17 минерала всъщност не е толкова рядко срещана, но се произвежда в доста оскъдни количества в сравнение с масово използвани метали като медта. Все пак продукцията на ценните елементи се е увеличила през последните години заради използването им във високотехнологичното и отбранително оборудване, както и в електрическите автомобили.

Китай е добила 70% от всички редкоземни метали през 2018 година. Мартин Ейлс е главен изпълнителен директор на компанията Rainbow Rare Earths в Лондон, която управлява миннодобивни проекти в Бурунди. Той смята, че Пекин може да не приеме забрана за доставяне на минералите до други страни, а по-скоро да намали производството им. Това обаче означава понижаване на количеството, което азиатската страна изнася. А тази ситуация може да доведе до недостиг на елементите и за производителите в Европа.

Пекин се готви да използва редкоземните материали в спора срещу САЩ

Пекин се готви да използва редкоземните материали в спора срещу САЩ

Американците разчитат за 80% от доставките на страната

Основното предизвикателство пред европейското производство ще е как да покрие увеличаващата се нужда от ценните метали. Нарастващата потребност от тях е следствие на стремежа на страните в Европа да преминат изцяло към използването на електрически автомобили, за които се използват минералите.

Китай е съвсем наясно с това, и твърди, че те имат интерес и са готови да продават двигатели за електрически автомобили и дори цели коли на батерии.

Ако се случи толкова бързо нарастване на нуждата от редкоземни метали в производството, това може да увеличи цените. А те от своя страна ще стимулират разработването на такива миннодобивни проекти на други места по света, които досега не са представлявали интерес за инвеститорите.

Според специалисти обаче не е в интересите на Китай да увеличава цените, така че нови инвеститори да стъпят на пазара за търговия с ценните метали.

"Нуждата от използването на минералите в производството ще бъде толкова голяма, че някои от тези проекти ще бъдат разработени от нови инвеститори така или иначе", твърдят експерти.

Те съветват Европа, като сериозен производител на електрически коли, да следи по-внимателно действията на Китай относно заплахата на азиатската старана да ограничи износа на редкоземните метали за САЩ.