Статистическата агенция на ЕС съобщи, че по предварителна оценка индексът на потребителските цени нарасна с 2,2% през октомври спрямо същия месец на предходната година, като се ускори от 2,1% месец по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за задържане на ниво от 2,1%.

Инфлация в еврозоната октомври, 2018 г., %

Снимка 386750

Източник: eurostat

Чувствително е повишението при енергията последния месец заради покачващите се цени на горивата на глобалната сцена. Въпреки това, положителното спрямо плановете на ЕЦБ за достигате на инфлация от 2% е, че базисната инфлация, която изключва волатилните стоки като цигари, храни и енергия, се ускори до 1,1% от 0,9% през предходния месец, над очакванията за 1,0%.

Малко вероятно е обаче банката да прекрати програмата си за стимулиране на икономиката преди края на тази година. Миналата седмица ЕЦБ не направи промени в паричната си политика, потвърждавайки, че месечните покупки на активи на стойност 15 милиарда ще продължи до края на декември.

Въпреки несигурността около търговската война между САЩ и Китай, преговорите за Брекзит и бюджета на Италия за 2019 г., инфлацията е на път да постигне целта на ЕЦБ от малко под 2%. Базисната инфлация се очаква да се повиши още към края на годината и да се увеличи допълнително в средносрочен план, заяви гуверньорът на банката Драги на пресконференция миналата седмица.