Икономиката на еврозоната се е свила с по-малко от очакваното в края на миналата година, макар тя да остава на ръба на двойна рецесия насред бавната имунизация на населението.

Брутният вътрешен продукт намалява с 0,7% през четвъртото тримесечие (и с 5,4% спрямо предходната година), спрямо прогнози за спад от поне 0,9%. Германия и Испания изненадаха с експанзия, докато Италия отбеляза свиване от 2%.

През цялата 2020 г. икономиката на еврозоната се сви с 6,8%, оочат данните на Евростат.

Икономиката успява да избегне срив, сравним с този в началото на годината, след като бизнесът — най-вече производителите — намират начини да се справят с рестрикциите. Все пак следващите месеци остават предизвикателни заради хаотичния старт на имунизацията, който означава, че ограниченията ще останат в сила по-дълго.

Настроенията сред бизнеса все още са мрачни. Сред търговците на дребно и сектор услуги — ударени най-тежко от локдауна — оптимизмът се изправя в началото на годината. Международният валутен фонд вече предупреди, че регионът ще се възстанови по-бавно от останалите икономики в света.

Европейската централна банка обеща подкрепа, ако такава е нужна. Но засега, казват от институцията, програмата за изкупуване на облигации на стойност €1,85 трлн., рекордно ниските лихви и щедрите дългосрочни заеми за банките са достатъчни.