Ниските нива на ваксинация в някои региони на света представляват заплаха за Съединените щати, както и за глобалния икономически растеж. Това заяви управителят на Федералния резерв на САЩ за Сан Франциско Мери Дейли пред Financial Times.

Според нея е важно за останалия свят да достигне по-високи нива на ваксинация, а невъзможността да се постигне това ще бъде "попътен вятър" за икономическия растеж в САЩ.

"Мисля, че един от най-големите рискове за нашия глобален растеж занапред е, че преждевременно обявяваме победа над COVID-19", добави Дейли.

Доларът спада към еврото, расте спрямо паунда след протокола на Фед

Доларът спада към еврото, расте спрямо паунда след протокола на Фед

Валутните инвеститори остават несигурни след публикуването на протокола

На фона на икономическия бум след кризата във Федералния резерв на САЩ в момента се води дебат за спиране на икономическата помощ вбъдеще. Фед подкрепя икономиката, засегната от финансовата криза, породена от пандемията с покупка на държавни облигации и ипотечни ценни книжа за около $120 милиарда всеки месец.

Федералният резерв отдавна алармира за икономическите рискове от предстояща голяма инфлация. Той повиши прогнозата си за инфлацията за текущата година до 3,4% от 2,4%. Прогнозите за 2022-2023 г. обаче бяха повишени само с 0,1 процентни пункта, което все пак показва намаляване на инфлационния натиск.

Бивш финансов министър на САЩ: Инфлацията може да не е "преходна"

Бивш финансов министър на САЩ: Инфлацията може да не е "преходна"

Има индикации, че тя може да продължи да се увеличава, казва Робърт Рубин, който служеше при Бил Клинтън

Валутните инвеститори обаче остават несигурни след публикуването на протокола от юнското заседание на Федералния резерв. Регулаторът признава, че условията за започване на забавяне на скоростта на обратно изкупуване на активи от пазара може да дойдат по-рано от очакваното. В допълнение, срещата отбелязва, че постъпващите данни не дават по-ясна картина на основната икономическа динамика.