Въпреки че от рейтинговата агенция Fitch посочват, че оценката на САЩ от AAA със стабилна перспектива изглежда значително по-непоклатима от тези на други страни от най-високата категория, в последния си анализ компанията изтъкна, че политиките за справяне с кризата може да се отразят негативно на икономиката.

"Високите фискални дефицити и дълг - които се наблюдаваха още преди началото на сериозния икономически шок, отприщен от епидемията от коронавирус - започват да подриват кредитната сила на страната", се посочва в последния доклад за САЩ. "Рискът от скорошни негативни промени по рейтинга нарасна заради силата на шока от пандемията за икономиката и публичните финансите и заради необходимия фискален отговор."

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Прогнозата на Morgan Stanley е спад от "само" 30% през същия период

От рейтинговата агенция описват този шок като "безпрецедентен" за икономическата активност, като според тях затварянето на части от икономиката ще доведе до много дълбока контракция през второто тримесечие и драстично увеличаване на безработицата. Според базисния им сценарий обаче икономиката ще се насочи към възстановяване през второто полугодие, ако рецесията не се задълбочи.

"Но тъй като много неща зависят от разпространението на вируса, има голяма доза несигурност в нашата икономическа прогноза", признават от Fitch. Те очакват за цялата година брутният вътрешен продукт да се свие с около 3%, като прогнозата може да премине допълнителни ревизии в посока надолу.

Ако вирусът бъде овладян до втората половина на годината, очакванията са стопанството да се върне към растеж догодина. "Ако се появи втора вълна на болестта и икономиката остане замразена по-дълго време, спадът ѝ до края на годината ще е още по-тежък, а възстановяването през 2021 г. - още по-слабо."

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът

За да се справи с кризата, Конгресът одобри най-големия пакет в историята, на стойност 2 трлн. долара, а Федералният резерв понижи основния лихвен процент до 0%. Според някои икономисти обаче мерките могат да задълбочат проблемите на стопанството и да унищожат стойността на щатския долар в дългосрочен план.