Индустрията в най-голямата европейска икономика неочаквано сви производството си, подчертавайки рисковете за възстановяването, произтичащи от новия пик на заразените на Стария континент.

Индустриалното производство се е свило с 0,2% през август след три последователни месеца на ръстове. Резултатът е разочароващ на фона на прогнозите на анализаторите за ръст от 1,5 на сто за периода.

Според данните на германското министерство на икономиката слабостите идват основно в резултат на спад в автомобилното производство. Успоредно с това друг доклад показва, че поръчките за заводите са се увеличили за четвърти пореден месец, пише Bloomberg.

След рекордния срив през второто тримесечие, германската икономика започна да дава сигнали за подобряване, свързано до голяма степен с мащабната програма за подкрепа на заетостта и другите фискални стимули.

Въпреки това икономисти предупреждават, че възстановяването ще бъде продължително и трудно. Според президента на Bundesbank Янс Вайдман то ще се забави заради продължаващият натиск върху икономиката в резултат на пандемията.

"Бързо нарастващите случаи на заразени с коронавирус в Европа наложиха въвеждането на нови ограничителни мерки. Това ни кара да намалим прогнозите си за Еврозоната за тази зима", казва експертът Джейми Ръш, който е икономист на Bloomberg.