Германия изглежда ще оцелее тази зима без руски газ, от който зависеше само преди месеци. Въпросът сега е дали може да запълни празнината и през следващите зими и на каква цена. Най-голямата икономика в Европа е без доставки на руски газ от септември, но едва ли ще усети недостиг на газ през следващите месеци. Това е впечатляващо, като се има предвид, че преди войната Германия зависеше за 52% от своя внос от Русия, пише Bloomberg.

Спасението дойде под формата на втечнен природен газ, доставки по тръбопроводи от Норвегия и Холандия, както и от забавяне на затварянето на въглищните централи. Неочаквано мекото време пък ограничава търсенето на отопление.

По думите на канцлера Олаф Шолц Германия си е научила урока от това, че е твърде зависима от Русия. Целта в момента е да се изгради капацитет, който дава шанс на Германия да има толкова газ, с колкото е разполагала преди инвазията, без да внася от Русия.

Но това е само половината от плана. Без дългосрочни договори купувачите на LNG са изправени пред жестока конкуренция на международните пазари. Освен това количеството втечнен природен газ, наличен в света, не се очаква да се увеличи много през следващите три години.

Ако икономиката на Китай се възстанови след разхлабването на ограниченията срещу Covid-19, много обеми може да бъдат пренасочени натам. 15-годишно споразумение, което Германия подписа с Катар, ще осигури едва около 6% от руските обеми през 2021 г.

Германия ще трябва да използва въглищни централи по-дълго, отколкото планираше

Германия ще трябва да използва въглищни централи по-дълго, отколкото планираше

Страната е внесла 43 милиона тона въглища миналата година, което е ръст от 4,7%

"Изграждането на LNG терминали, без нови договори, не решава проблема", смята Симоне Тури, ръководител на западноевропейската структурирана търговия в швейцарския енергиен търговец MET ​​International. Според него най-голямото предизвикателство за Германия през следващите няколко години е привличането на втечнен природен газ.

Нова зависимост

Загубата на Русия беше голяма печалба за Норвегия и Нидерландия, като износът на газ от двете държави се увеличи. Норвегия стана най-големият доставчик за Германия, след като почти утрои общия си износ на природен газ миналата година. Осло очаква потоците да останат стабилни през следващите четири до пет години, но след това постепенно да намаляват с изчерпването на доставките.

Въглища

Някога се смяташе, че най-мръсното изкопаемо гориво е на път да изчезне, но настоящата криза го възкреси. Правителството на страната, удължи използването на електроцентрали, работещи с въглища, до март 2024 г.,което предизвика протести.

Благодарение на това има захранване за около 5 милиона домаконства, според оценки на Bloomberg. Страната произвежда повече от една трета от електроенергията си от въглища. Енергийният гигант RWE AG, все още планира добив на повече лигнитни въглища.

"Германия ще трябва да продължи да използва въглища с максимален капацитет на електроцентралите", коментира каза Клаус-Дитер Борхард, като заявява, че няма много алтернативи на руския газ.