Германия ще задължи всички бензиностанции да предлагат на клиентите си зареждане на електрически автомобили. Мярката е част от обширния план за икономическо възстановяване от 130 милиарда евро, или над 145 милиарда долара, която да засили търсенето на електромобили, което сега е възпрепятствано от опасенията на потребителите, че все още не съществуват достатъчно станции за зареждане.

Германия разкри стимулите като част от по-широк план, който включваше налагането на поетапни данъци, с които да санкционира собствеността върху големи замърсяващи превозни средства с дизелов или бензинов двигател.

Междувременно клиентите на пазара за електромобили са загрижени за ограничения обхват на работата на превозните средства - фактор, който определено затруднява търсенето.

В Германия ще дават до €6000 за закупен електромобил

В Германия ще дават до €6000 за закупен електромобил

Част от сумата ще се отпуска от държавата, а другата част - от самите производители

В първата европейска икономика съществуват над 14 000 бензиностанции и оборудването им със станции за зареждане би осигурило значителен тласък на търсенето на електрически превозни средства.

В Германия електрическите коли съставляваха само 1,8% от новите регистрации на леки автомобили миналата година, а дизеловите и бензиновите автомобили съответно 32% и 59,2%, пише Reuters.

От 168 148 нови регистрации през май само 5 578 или 3,3% са били електрически автомобили според немската агенция за превозни средства KBA. Други 51,1% са за бензинов двигател с бензин, 31,6% са дизелови автомобили, а 17,6% - хибридни или плъгин хибридни автомобили.

Към март 2020 година Германия разполага само с 27 730 станции за зареждане на електрически автомобили според BDEW - герм анската асоциация за енергийна и водна промишленост.

За да превърнат електрическите автомобили в масово пазарно явление, са необходими поне 70 000 станции за зареждане и 7 000 станции за бързо зареждане, посочват още от отрасловата организация.

60% от германците не искат електромобил, въпреки увеличения бонус

60% от германците не искат електромобил, въпреки увеличения бонус

Колкото по-възрастни са анкетираните, толкова по-малко желаят да използват такава кола