Абсурдно е правата и достойнството на гражданите да зависят от абонатни станции и вертикални щрангове на една топлофикация, както и да се нарича тя.

Това заяви националният омбудсман Гиньо Ганев във вторник по повод проектозаконите за етажната собственост и за енергийната ефективност, които задължават живеещите в блокове да се сдружават и да плащат обща сметка за парно, а след това да уреждат неплатените задължения помежду си.

Омбудсманът бе категоричен, че и двата законопроекта не бива да се приемат от Народното събрание. Ако бъдат гласувани, те ще позволят спирането на топлоподаването и за добросъвестни платци, коментира mediapool.

"Две трети от индивидуалните абонати в един блок ако не са платили парното си, тогава по закона, ако бъде приет, ще може да се прекъсне подаването на целия блок.

Тогава тази една трета добросъвестни платци, които живеят там, могат ли да бъдат наказвани с прекъсване на снабдяването както тези, които не са платили? Аз твърдя, че това е абсурдно. Не може правата и достойнството на гражданите да зависят от абонатните станции и от вертикалните щрангове на една топлофикация, както и да се нарича тя", каза Гиньо Ганев.

До края на месеца се очаква да бъде променена наредбата за топлоснабдяване, която ще позволи повторно поскъпване на парното през тази година заради драстичния скок на природния газ от 1 октомври.

Ако някои от топлофикациите, които имат проблем с плащането на синьо гориво, оставят потребителите си без парно през отоплителния сезон, те ще бъдат санкционирани, каза Шушулов. Той препоръча на дружествата да изградят когенерационни мощности, което ще доведе до поевтиняване на парното.