За общо 81% от световната работна сила, която представлява 3,3 милиарда души, работните места са затворени - частично или изцяло, пише BBC news.

Мерките за карантина в много държави и ограниченията в ежедневието ни доведоха до закриването на много компании и уволнения на служителите в тях, за някои временно, но за други постоянно.

Международната организация на труда (МОТ), специализирана агенция на Организацията на обединените нации (ООН), разглежда глобалното въздействие с поредица от класации, които показват глобалния мащаб на въздействието от коронавируса в световен мащаб.

"Работниците и предприятията са изправени пред катастрофа, както в развитите, така и в развиващите се икономики", заяви генералният директор на Международната организация на труда Гай Райдър. "Трябва да се движим бързо, решително и заедно. Правилните, спешни мерки могат да покажат разликата между оцеляването и срива", заяви той, цитиран от BBC.

Близо 200 милиона души може да останат без работа

Очаква се работното време да се свие средно със 6,8% в целия свят през второто тримесечие на 2020 г. Това е все едно 195 милиона работници на пълен работен ден, да загубят работата си.

Предполага се, че най-засегнатият регион са арабските държави с 8,1% спад на работното време (или пет милиона работници на пълен работен ден).

20 000 нови безработни от началото на извънредното положение

20 000 нови безработни от началото на извънредното положение

Значително намаляват тези, които успяват да си намерят работа

От какво ще зависи безработицата през 2020?

МОТ казва, че това е "най-тежката криза" след Втората световна война.

Той добавя, че евентуалното увеличение на безработицата по света през тази година ще зависи до голяма степен от два фактора. Първият е колко бързо се възстановява световната икономика през втората половина на годината и вторият - Как политическите мерки ще стимулират търсенето на работна ръка и колко ефективно ще бъде това.

Има голям риск цифрите за безработицата в края на годината, в световен мащаб, да се окажат много по-високи от първоначалната прогноза на организацията по труда от 25 милиона души.

Нов рекорд  в САЩ: 6,6 милиона души са останали без работа само за седмица

За седмица в САЩ без работа останаха толкова, почти колкото е населението на България

Това е близо два пъти повече в сравнение със седмица по-рано

Услугите за настаняване и производството са силно засегнати

Различните сектори на икономиката бяха засегнати по различни начини от внезапния спад на работата.

Не е изненадващо, че при минимални пътувания и задържане на буквално спирането на социалният живот индустрията за настаняване и хранителни услуги са сред най-скални ударените сектори, заведено с производството, търговията на едро и дребно, както и с недвижимите имоти и бизнеса.

Във Всички тези сектори е заета близо 38% от работна сила, или 1,25 милиарда души по целия свят.