Европейските страни могат да издържат спирането на газа от Русия тази зима, тъй като проблемите с доставките на синьо гориво ще бъдат "успешно разрешени". Това сочи анализ на водещата американска банка Goldman Sachs, цитиран от световните агенции.

Според финансовата институция цената на газа на Стария континент вероятно ще падне повече от наполовина тази зима, тъй като усилията на страните от ЕС да избегнат големия недостиг тази зима се оказват ефективни.

Според прогнозата на Goldman европейските цени на природния газ на едро ще паднат от около 215 евро за мегаватчас до под 100 евро за мегаватчас и това ще се случи до края на първото тримесечие на следващата година.

Тази седмица "изтекъл" в публичното пространство документ показа, че Европейският съюз се оттегля от налагането на таван на цените на руския газ, но продължава с внезапните данъци върху "излишните" и свръхвисоки печалби на енергийните компании.

Guardian: ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ

Guardian: ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ

Предлага се обаче данък върху "свръхпечалбите" на енергийните компании

Европейските страни побързаха да напълнят своите газови хранилища преди зимата, след като руският гигант "Газпром" намали доставките, включително чрез важния газопровод Северен поток 1. Неистовият натиск за доставки обаче повиши цената на газа на едро до рекордни стойности.

Анализаторите на Goldman смятат, че съоръженията за съхранение ще бъдат пълни средно на 90 процента още до края на октомври.