Периодично пазарът се оказва "взривен" от огромния интерес към някоя нишова суровина. И купувачите не могат да ѝ се наситят, а цените стигат космически нива.

Обикновено всичко тръгва от новината за недостига на тази суровина, компаниите от добивната индустрия бързо се насочват към нея, за да могат да спечелят от бума, а оттам тръгва и по-големият инвестиционне интерес, който често води до "надуването" на балон.

В миналото това се е случвало с редица редки метали, като графит, кобалт, а наскоро и литий.

Според експерти сега е дошло времето на един дълго подценяван продукт - хелият. Неговата цена нарасна значително преди пандемията, но корона кризата сви предлагането. Сега с отварянето на икономиките очакванията са, че търсенето ще тръгне отново нагоре с бързи темпове.

Най-големият производите на литий в света: Подгответе се за мега рали на цените

Най-големият производите на литий в света: Подгответе се за мега рали на цените

За последните 12 месеца суровината е поскъпнала с 224%

Защо точно хелият?

Този инертен газ е химичният елемент с най-ниска температура на топене (минус 272,2 градуса по Целзий) от всички останали и той съществува само в газообразна форма, ако не са налични екстремни условия. Това негово свойство го превръща в перфектната суровина, когато става дума за охлаждане.

Втечненият хелий се използва за охлаждането на всичко - от магнитите в машините за ядрено магнитният резонанс до вентилаторите в суперкомпютрите и центровете за данни.

Около 30% от доставките на хелия са именно за ЯМР скенери, а други 20% са за производителите на хартдискове и чипове, пишат от специализирания сайт Oil Prices.

Ще видим ли нов суперцикъл при суровините? Малко вероятно, казват анализатори

Ще видим ли нов суперцикъл при суровините? Малко вероятно, казват анализатори

Условията за продължителен ръст на цените липсват

С нарастващите инвестиции на големите технологични лидери, като Google, Facebook и Amazon в центрове за данни, анализаторите очакват през следващото десетилетие очакват търсенето на хелий да нарасне рекордно успоредно с апетита за такива центрове.

Като цяло към 2019 година световният пазар на хелий се изчислява на 10,6 милиарда долара. В следващите години според прогнозите той може да расте с 11% на година и да достигне 15,73 милиарда долара до 2023 година.