След като правителството реши да намали ДДС за туризма от 20% на 9%, това предизвика негативна вълна сред икономистите и другите сектори и бизнеси, които също са силно засегнати от коронакризата.

Най-големите критики към мярката са, че чрез нея ще се наруши конкуренцията между секторите. По този начин биха спечелили не туристите, а собствениците на големи туристически обекти. Поради това призивите към управляващите са за въвеждането на хоризонтални мерки, които да бъдат отворени за всички, а не само за отделни сектори, бизнеси и индивиди.

"Много по-добра опция би било не диференциране на ДДС-то, а например покачването на прага за регистрация по ДДС. Последното ще даде глътка въздух на всички малки фирми - до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори", написаха от Института за пазарна икономика (ИПИ) в края на миналата седмица, когато тази година в страната ни дойде Денят на данъчната свобода.

Намаляването на ДДС за заведенията ще наруши конкуренцията

Намаляването на ДДС за заведенията ще наруши конкуренцията

Според финансиста Любомир Дацов мярката ще доведе по-скоро до загуби в бюджета

Тези призиви логично предизвикаха недоволство сред фирми в други сектори, които също поискаха данъчни облекчения. 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор настояват за обсъждане на диференцирана ставка на ДДС и за българските плодове и зеленчуци, предаде Българското национално радио.

Същите искат спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и земеделието.

В открито писмо браншът припомня, че искането за намаляването на високия процент ДДС за плодове и зеленчуци се поставя непрекъснато през последните 20 години, а действия не се предприемат.

Според земеделците високата ставка от 20% върху храните на практика прави продукцията на българските производители неконкурентна спрямо внасяните от ЕС и трети страни стоки. А това води до унищожаване на сектора и масова миграция на хората от селските райони, допълват от бранша.

Производството на електроника "изчерпва" резервите си и предупреждава за съкращения

И сектор №1 по износ у нас предупреждава за съкращения, ако държавата не му помогне

От бранша са представили план за спасителни мерки на правителството

Собствениците на фитнес залите у нас също поискаха намаляване на данъците за бизнеса им на фона на кризата около новия коронавирус, пише bTV.

По думите на председателя на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов фитнес залите имат нужда от безвъзмездна държавна помощ в размер на средномесечен приход, деклариран за 2018 година.

Фитнес бизнесът също настоява за диференцирано ДДС в размер на 9%. Според собствениците на зали техният бизнес ще има голяма роля за възстановяването на нацията от здравната криза.

Денят на данъчната свобода в условията на криза. А сега накъде?

Денят на данъчната свобода в условията на криза. А сега накъде?

Тази година символичната данъчна свобода като че ли не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване и постепенно връщане към нормалния стопански живот