Бавното, но неуморно възстановяване от Голямата рецесия, достигна постижение: вече е равно по времетраене с втория най-дълъг период на икономическа експанзия в американската история, пише CNN.

Рецесията, която приключи официално през юни 2009 година, вече е на 106 месеца назад. Периодът съвпада с експанзията от 1961 до 1969 - ера на огромни правителствени харчове под ръководството на президентите Джон Ф. Кенеди и Линдън Джонсън.

Но и двата времеви отрязъка се различават значително - през 60-те ръста на САЩ бе значително по-бърз от днешния. Но и фактът, че икономиката не се впусна в яростен ръст удължи периода на експанзията, смята главният икономист на Moody"s Analytics Марк Занди.

Уплашени от срива през 2008 година, и бизнесът, и гражданите не бързаха да поемат много рискове в началните години на процеса по възстановяване. Липсата на бомбастичен ръст и проблематична инфлация означаваше, че няма нужда Федералния резерв да вдига рязко лихвите, за да успокои икономиката. Ниските лихви и постоянният растеж пък позволиха на пазарите на учетворят стойността си от дъното през март 2009 година.

Икономистите не предвиждат скорошна криза, което означава, че възстановяването има шанс да продължи и до юли 2019 година - и да надмине бума от 1991 - 2001 години като най-дългият в историята.