Брутният вътрешен продукт на България се очаква да се възстанови с 3.8% през 2021 г. и 4.4% през 2022 г., след свиване с 4.2% през 2020 г. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. Това показват прогнози Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последния и доклад.

Възобновяването на икономиката ще даде нова сила на потребителското търсене и бизнес инвестиции, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа. Икономическото възстановяване ще се отрази в постепенни подобрения на пазара на труда, пише Bloombergtv.bg.

Ускоряването на ваксинацията, която най-бавната в България, сред страните от ЕС, ще позволи намаляването на ограниченията и е предпоставка икономиката да работи отново на нормални нива. Силната фискална подкрепа трябва да продължи през 2021 г. и след това постепенно да се облекчава през следващите години, препоръчват от организацията.

Aко средствата от ЕС бъдат планирани и приложени ефективно, ще ускорят възстановяването и ще насърчат инвестициите и производителността, коментират от ОИСР. Очаква се намаляването на ограниченията, свързани с пандемията, да превърне потребителското търсене отново в основен двигател на растежа.

Третата вълна

Икономиката издържа втората и третата вълна през есента и пролетта по-добре от първата вълна. БВП се повиши през последното тримесечие на 2020 г., а също и през първото тримесечие на 2021 г. Индикаторите на бизнес климата претърпяха леко понижение през зимните месеци, особено в сектори, които бяха по-засегнати от мерките за ограничаване (търговия на дребно и други услуги). Последните данни показват, че доверието сред потребителите и бизнеса се връща.

Фискалният отговор на кризата с COVID-19 беше силен и фискалният баланс се превърна от излишък от 2.1% от БВП през 2019 г. в очакван дефицит от 3.5% през 2020 г., коментират от организацията.

Икономическото възстановяване ще продължи

ОИСР очаква БВП на България да нарасне с 3.8% през 2021 г. и 4.4% през 2022 г. До четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП ще се върне на нивата отнпреди две години, въпреки че до края на 2022 г. няма да се върне до предвиденото преди кризата. Кризата с COVID-19 ще нанесе значителни щети, макар и по-малко, отколкото в някои други икономики с развиващ се пазар.

Безработица

Пазарът на труда ще се подобрява по-постепенно, като безработицата през 2022 г. ще надвиши нивото си отпреди кризата. Несигурността е висока: прогнозата предполага, че България няма да срещне по-нататъшни значителни пречки при поставянето на пандемията под контрол, но мутациите на вируса остават възможни и доверието може да се върне бавно.

Инвестиции

Инвестициите ще бъдат силен двигател за растеж през 2022 г., отчасти благодарение на големите фондове на ЕС. Ефективното планиране и изпълнение на проекти ще бъде от решаващо значение за ускоряване на възстановяването и насърчаване на производителността. Политическото сътрудничество ще бъде важно в светлината на общите избори през април и по-фрагментирания парламент, така че стремежът на реформата трябва да бъде да се увеличи конкуренцията, да се намали цената на бюрокрацията за бизнеса и за борба с корупцията.

По света

За някои икономики възстановяването ще е по-дълго и трудно. Според прогнозите на ОИСР в страни като Аржентина и Испания, ще изминат повече от три години преди да се види възстановяване на икономическата продукция на глава от населението. За сравние за САЩ взстановяването ще отнеме само с 18 месеца в САЩ, а в Китай под една година.

В САЩ се окачва БВП достигне 6,9% тази година. В Обединеното кралство се очаква БВП да се върне на нивата преди пандемията през следващата година, но ОИСР предупреждава, че увеличените гранични разходи след Брекзит ще засегнат външната търговия. Безработицата също се очаква да достигне своя връх в края на 2021 г., с нарастване до 6,1%.