Икономиката на еврозоната нарасна с рекорден темп през третото тримесечие, но активността в 19-те държави вече се забавя заради нарастващите случаи на заразени от коронавируса и новите строги здравни мерки. Така Старият континент изостава във възстановяването от САЩ и Азия, пише The Wall Street Journal.

Данните на Евростат показват, че общият брутен вътрешен продукт на държавите, които споделят общата валута, е с 12,7% по-висок през трите месеца до края на септември спрямо предходното тримесечие. През второто тримесечие спадът бе 11,8%.

Растежът през третото тримесечие е по-силен от този в САЩ. Разликата отразява факта, че мерките през до края на юни в Европа бяха по-строги и продължиха по-дълго, което доведе до по-силно възстановяване след премахването им.

Това възстановяване обаче се забавя значително през есента, тъй като броят на заразените започна да расте бързо и европейците избягват да ядат навън, да пътуват и да посещават магазини, а бизнесът също стана по-внимателен. След като Германия и Франция, двете най-големи икономики, въведоха нови мерки тази седмица за справяне с вируса, сега отново се очаква спад на БВП през последните три месеца на годината.

Някои икономисти очакват германската икономика, която се справи през пролетта и лятото далеч по-добре от съседи си, да се свие през четвъртото тримесечие. Франция обаче може да пострада най-тежко от втора вълна. Икономисти в Berenberg Bank изчисляват, че икономиката на Франция ще се свие с между 3 и 4% това тримесечие.

Очакваното свиване на икономиката на еврозоната няма да бъде толкова тежко, колкото през април. Но европейската икономика ще остане слабото звено в света, след като Китай вече се завърна на нивата от преди пандемията, САЩ са на 3,5% под него, а еврозоната изостава при нива 3,7% по-ниски от предпандемичните. Barclays обаче изчислява, че щатската икономика ще се завърне до нивата си от преди пандемията през последните месеци на тази година, а големите икономики в Европа може да се наложи да чакат до 2023 г.

Двойно свиване на БВП повишава рисковете от дългосрочни щети, тъй като все повече бизнеси затварят врати, а уменията на загубилите работа служители деградират.